Abonnementsartikel

De fleste ved sikkert, at et sundt indeklima blandt andet handler om at lufte ud. Alligevel er der stor forskel på, hvor tit, vi gør det, viser en undersøgelse som markedsanalysefirmaet Userneeds har gennemført for Ingeniørforeningen, IDA.

I gennemsnit lufter 43 procent af danskerne ud flere gange dagligt, som anbefalet af Rådet for Sundt Indeklima. 38 procent nøjes med én daglig udluftning, mens 16 procent lufter ud to gange om ugen eller sjældnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men udluftning i boligen bliver stadig vigtigere i takt med at bl.a. energihensyn har gjort danskernes huse tættere i modsætning til tidligere tiders boliger, hvor sprækker og utætheder sørgede for et naturligt luftskifte.

Og selv om der er installeret et mekanisk eller automatisk ventilationsanlæg i boligen, som sørger for at skifte luften, skal man være opmærksom på, at automatikken ikke bliver en sovepude for gode udluftningsvaner, mener Eva B. Møller, der er IDAs ekspert i indeklima.

- Ventilationsanlæg skal også vedligeholdes. Der sidder filtre eller andet, som skal renses eller skiftes - og det er måske ikke et punkt folk i almindelighed er klar over, for ofte er ventilationen jo gemt nydeligt af vejen i vores boliger, siger Eva Møller.

Ekstra vigtigt i fyringssæsonen

Og netop nu, hvor efteråret har sat ind og fyringssæsonen begynder for de fleste, er det ekstra vigtigt, at vi får luftet ordentligt ud i vores boliger. Også selv om tilbøjeligheden til at åbne vinduer og døre vil være mindre, når vi lige har tændt for radiatorerne og gerne vil holde på varmen.

- Især i starten af fyringssæsonen skal vi have luftet godt ud, så boligen kan slippe af med den fugtighed, som i løbet af sommeren har sat sig godt til rette i vores møbler, gardiner og andet indbo, og som er uundgåelig, fordi der er mere fugt i sommerluft end vinterluft, siger Eva Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen er gennemført blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen mellem 18 - 70 år. I alt er der indsamlet 2.056 svar.