Abonnementsartikel

Efterårsferien står for døren, som for mange børnefamilier byder på et væld af spændende arrangementer og feriemuligheder både i ind- og udland. Med skift mellem regn, blæst og solskin er efterårsvejret dog noget af det mest drilske. For at gøre ferien mere sikker, bør man derfor tjekke bilen grundigt, før man kører afsted, ligesom man bør tage sine forholdsregler, når man kører i det ustadige vejr.

Efteråret er generelt den mest nedbørsrige årstid i Danmark, og vandfyldte vejbaner og aquaplanning er et hyppigt fænomen netop nu. Aquaplanning er dækslip som følge af vand på vejbanen, hvor bilens dæk mister vejgrebet, og føreren risikerer at miste herredømmet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kører man på en regntung vej, bør man sætte hastigheden ned for at undgå udskridning. Havner man i en situation med aquaplanning, er det vigtigt, at man ikke går i panik og klodser bremsen. Man skal koble ud og undgå at dreje på rattet, så hjulene fortsat peger lige frem. På den måde ruller bilen farten af, og man genvinder vejgrebet, fortæller direktør for Continental Dæk Danmark A/S, Georg Nielsen.

Pas på løse genstande

Løse genstande i bilen kan hurtigt blive meget tunge, når de flyver gennem bilen ved en hård opbremsning eller kollision. Det kan forvolde stor skade på bil og ikke mindst bilens passagerer. Al bagage skal derfor være pakket godt ned og spændt fast ved oppakning af bilen. Derudover skal man være opmærksom på, at en fuldt lastet bil kører anderledes end normalt.

- En tungt lastet bil ændrer køreegenskaber og får derved en længere bremseevne end normalt. Derfor skal dæktrykket også højere op for at bevare det gode vejgreb. Kør desuden lidt langsommere, hold god afstand til de forankørende og giv tid til overhalinger. Så burde man komme sikkert både ud og hjem fra ferien, siger Georg Nielsen.

Tjek dæktryk og mønsterdybde

Et for lavt dæktryk og utilstrækkelig mønsterdybde nedsætter bilens vejgreb ved for eksempel våd vej og kan være til stor fare for fører, passagerer og øvrige trafikanter. Ifølge Georg Nielsen er det derfor vigtigt, at man jævnligt tjekker sine dæk for at sikre, at bilen har optimale styreegenskaber.

- Ikke alle er lige gode til at tjekke deres dæktryk. Man bør tjekke det minimum én gang om måneden og sørge for, at trykket er korrekt i forhold til bilproducentens anbefaling. Et forkert dæktryk både slider på dækket, nedsætter bilens styreegenskaber og forøger brændstofforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Georg Nielsen tilføjer, at man bør være opmærksom på, om dækkene har buler eller andre nedslidninger. Et godt tip er desuden at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk allerede nu.

- Bremselængden i glat føre er betydeligt længere med sommerdæk end vinterdæk, og derfor er det fornuftigt at få skiftet til vinterdæk samtidig med, at efterårets regn og blade kommer, påpeger Georg Nielsen.

Husk mærkater og attester

Hvis bilferien går over de danske grænser er det vigtigt at have styr på papirer og mærkater. Foruden kørekort, er det et krav, at man kan forevise del nr. 1 af bilens registreringsattest. Derudover skal man have et DK-skilt på bilen, med mindre man har en EU-nummer plade. Går bilferien uden for EU's grænser, skal det såkaldte ?Grønne Kort? også medbringes, som er et bevis på, at bilen er ansvarsforsikret.

Gør bilen klar til ferien:

Tjek om der er nok olie på. Og tag gerne en ekstra dunk med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek om alle lygter virker, så du kan se og selv blive set.

Puds ruderne udvendigt og indvendigt, så udsynet også er i orden.

Fyld sprinklervæske på samt tjek gummiet på vinduesviskerne.

Tjek op på bilens bremser, oliefilter, kølervæske og aircondition.

Husk advarselstrekant og sikkerhedsveste (til alle), der er et krav i nogle lande - og altid er godt at have med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk reservehjul, som også skal have det rette lufttryk. Er bilen udstyret med lappekit, så tjek også, at det er klar til brug.

Tjek at alle dokumenter og mærkater er i orden ? forsikring, miljøzoner med videre.