Abonnementsartikel

I denne uge drager hundredtusindvis af danskere på efterårsferie. Flest tager på storbyferie. Dernæst følger éndagsture, sommerhusferie, kør-selv-ferie, charterrejse samt privat overnatning hos familie og venner. I gennemsnit koster ferien 8.300 kr. per husstand, hvoraf 21 procent siger, at de har færre penge til ferien end sidste år. Det viser nye tal fra Deloitte.

- Efterårsferien er absolut familiernes ferie. Derfor er der også rigtig mange, der prioriterer at komme væk fra hverdagen og være sammen med hinanden. Det gælder, uanset om man skal en tur i sommerhuset eller på en større udlandsrejse. Det handler om at være sammen og skabe oplevelser, siger forbrugerekspert i Deloitte, Peter Mølkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omtrent hver tiende dansker skal i år på storbyferie, der dermed er den mest populære ferieform i efteråret overhovedet. En tydelig forskel fra sommerferien, påpeger Peter Mølkjær:

- I sommerferien er det kør-selv-ferie og sommerhusferie, der trækker i allerflest danskere, men når det gælder efterårsferien, er det tydeligvis storbyerne, der lokker. Det er selvsagt gode nyheder for både hotelbranchen og flyselskaberne, der står klar med masser af tilbud. Det er de sidste store rejsedage inden jul.

Langt fra gratis

Det er dog langt fra gratis at holde ferie uden for hjemmet. De rejsende familier planlægger i gennemsnit at hive 8.300 kr. op af lommen, der blandt andet skal dække udgifter til transport og aktiviteter. Mange har planlagt at bruge langt større beløb.

- Gennemsnittet dækker naturligvis over en bred gruppe danskere, hvoraf nogle holder en meget billig ferie, mens andre virkelig giver den gas. Ser vi på top 10 procent, lyder regningen på cirka 20.000 kr. per husstand. Nogle ganske få er helt oppe at runde 100.000 kr. og endda mere, siger Peter Mølkjær.

I den anden ende af spektret er der også danskere, der vælger helt at droppe særlige aktiviteter i efterårsferien. I undersøgelsen siger 17 procent, at de skal holde ferie derhjemme, mens 38 procent ikke holder ferie overhovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan naturligvis være mange grunde til ikke at holde efterårsferie, men for nogle er der uden tvivl et økonomisk element, der får dem til at vælge ferien fra. Det ser vi blandt andet i de seneste målinger af forbrugertillid, der viser en tydelig nedadgående tendens. Danskerne er ganske enkelt mere pessimistiske om fremtiden, end de længe har været.

Ud over storbyferie, charterrejse og kør-selv-ferie tager danskerne på campingferie, aktivferie, rundrejser, krydstogt, gourmetferier, wellness-ophold og højskole.