Abonnementsartikel

Det er en vaskeægte nyhed, der nok vil få en del danskere med pillefyr i hjemmet til at spærre øjnene op, som CN Stoker fra Gram præsenterer på Agromek. I samarbejde med det internationale firma Woodco præsenterer firmaet nemlig en ny strømproducerende pillekedel til centralvarme.

Anlægget fra CN Stoker er det første herhjemme, der både kan producere varme og el. Det betyder, at både landbrug og private husstande nu får mulighed for at blive selvforsynende med både el og varme fra et mindre pillefyringsanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Micro-CHP anlæg til træpiller

Der er tale om et mikro-CHP anlæg til træpiller. CHP betyder Combined Heat and Power, og et CHP-anlæg producerer således både el og varme. Mikro-CHP anlægget hedder Cogemax, og det består af en træpillekedel og en el-enhed.

Anlægget produceres i to størrelser med en elydelse på henholdsvis 1,5 kWe og 2,8 kWe, og samtidig har disse to anlægsstørrelser en varmeydelse på henholdsvis 15 kW og 28 kW.

Selve strømdelen, som benævnes Cogetherm, kan tilsluttes en hvilken som helst kedel med de rette specifikationer. Den producerede el kan anvendes i boligen, og produceres der mere end der bruges, kan den overskydende el eksporteres til el-nettet.

CN Stoker understreger, at produktionen og forbrug af varme og strøm følges ad, da det nye anlæg producerer mest varme i de mørke og kolde måneder, hvor strømforbruget samtidig også er størst.