Abonnementsartikel

Danmark nummer et i verden, når det handler om energisikkerhed, energipriser og bæredygtighed, fastslår World Energy Council i ny rapport.

World Energy Council vurderer, at Danmark samlet set helt i top i verden, når man vurderer på væsentlige parametre som energisikkerhed, bæredygtighed og adgang til energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anerkendelsen står at læse i det årlige World Energy Trilemma Index, som udkommer her i oktober.

Det nye Trilemma-indeks består af tre overordnede parametre, som hver vægtes med 30 pct. De sidste 10 pct. udgøres af et landespecifikt parameter. Her tæller blandt andet stabil regulering, et godt investeringsmiljø og investeringer i udvikling og forskning på energiområdet.

Stolt minister

På den baggrund er det en glad og stolt minister, der tager imod den internationale anerkendelse:

- Regeringen har fokus på at bibeholde en stærk placering på energisikkerhed og bæredygtighed. Blandt andet derfor har regeringen nedsat en Energikommission, som jeg håber, vil komme med forslag til, hvordan vi fremadrettet skal tænke omstillingen af vores energisystem, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Naboer er med i top 10

Ministeren glæder sig især over, at Danmark ikke står alene men har selskab i toppen af listen af vores europæiske naboer. Det understreger, at regeringens regionale tilgang til energipolitikken rammer skiven, hvor vi i fællesskab kan drage fordel af hinandens styrker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er glad for at se, at ni ud af de 10 lande i toppen af indekset er europæiske. Det underbygger for mig at se en af regeringens væsentligste prioriteringer i energipolitikken. Her skal vi have en markant regional tilgang, så vi kan gøre vores placering i det europæiske energisystem til en styrke, således at vi kan afsætte fx overskudselektricitet til vores nabolande og samtidig sikre, at vi har rigelig adgang til vores nabolandes produktion, når vindmøllerne eksempelvis ikke producerer. World Energy Councils rapport viser for mig at se, at det kan vi gøre uden at risikere vores forsyningssikkerhed, siger Lars Chr. Lilleholt.

World Energy Council er en international organisation med over 3.000 medlemmer fra både NGO-verdenen, universiteter og myndigheder fra over 90 lande. World Energy Council blev dannet i 1923.