Et sommerhus af ældre dato kan godt blive en dyr fornøjelse, hvis huset rammes af fugt-, svamp-, eller rådskader. I værste fald kan det betyde en stor og dyr forsikringsskade. Fugtafvisende isolering kan være vejen til at undgå de dyre skader.
Sommerhuse er udsatte, når efterårets fugtige vejr sætter ind i Danmark. Ældre sommerhuse har ofte ingen eller utilstrækkelig isolering og er derfor i risikozonen for at blive angrebet af svamp- eller fugtskader.
1.500 sommerhuse ramt af skader
Omkring 1.500 danske sommerhuse blev sidste år ramt af skader, der blandet andet skyldtes svamp og råd. Det viser en opgørelse fra brancheforeningen, Forsikring & Pension. Tine Aabye, chefingeniør fra Forsikring & Pension, fortæller, at fugtskaderne i sommerhuset primært skyldes ét forhold:
- Fugtskader i sommerhuse og fritidshuse kan opstå, fordi huset i lange perioder ikke er beboet og dermed ikke bliver opvarmet. Det er derfor vigtigt, at man som sommerhusejer er opmærksom på, at klimaskærmen er intakt. Hvis ikke, kan man risikere, at der trænger fugt ind i huset, som kan ende med at blive en dyr sag. Ofte er sommerhuse generelt dårligt isoleret, der kan være give problemer med mug- og skimmelsvamp. En efterisolering kan derfor være en god idé, da det giver et bedre indeklima og kan give en besparelse til opvarmning, siger Tine Aabye.
Opgørelsen fra Forsikring og Pension viser, at fugtrelaterede skader som svamp og råd i fritids- og sommerhuse sidste år løb op i en samlet erstatningssum på over 14 millioner kroner.
Flere fordele ved at isolere
Isolering af sommerhuset kan også gavne ejerens pengepung på andre områder end alene at forebygge fugtskader:
- Isolering lavet af stenuld er fugtafvisende og kan være et effektivt værktøj mod fugtskader. Men isolering af et ældre sommerhus betyder generelt en væsentlig besparelse på varmeregningen samt et bedre indeklima, fortæller Hans Henrik Ter-Borch, som er arkitekt hos Rockwool-koncernen.
- Derudover betyder isolering af sommerhuset også, at man kan bruge det hele året rundt, hvis der i øvrigt er tilladelse til det. Det sætter mange stor pris på, da det oftest ikke kun er om sommeren, man har brug for et pusterum i rolige omgivelser, siger Hans Henrik Ter-Borch.