Abonnementsartikel

I løbet af sommeren har solen og varmen udtørret bygningerne, men det ophører i efteråret. Og når det oven i købet bliver for koldt til at lufte ud og for vådt til at tørre tøj udenfor, så bliver der fugtigt inden for.

Og så snart bygninger bliver fugtige, begynder skimmelsvamp også at skyde frem. Fugten kan komme udefra gennem utætheder i taget, opstigende grundfugt og kondensdannelser, men den kan også komme indefra. Det kan for eksempel ved et utæt rør, men meget af det kommer direkte fra mennesket selv, når vi ånder. Når først fugten er i bygningen, begynder skimmelsvampen at vokse på de fugtig flader. Det kan både ske på vægge og andre synlige steder, men det sker lige så ofte på gipsplader, bag tapeter og under gulvbelægninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plamager på væggene

Fugt i en bygning viser sig ofte som dug på vinduerne. Dette er en tydelig indikator på, at luftfugtigheden i din bolig er for høj - og så kan skimmelsvampen virkelig udfolde sig i din bolig.

Rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppen er specialister i skimmelsvamp og indeklima, og laboratoriechef Mads Peacock siger, at der er flere ting, der indikerer, at man er ramt af skimmelsvamp:

- Det vil typisk vise sig som plamager eller en farvet koloni på et angrebet materiale. Det kan også ligge skjult, og så kan man ikke se det. Hvis det er i aktiv vækst, vil det ofte afgive nogle lugtstoffer, som man bliver generet af, og hvis det tørrer ud, begynder det at afgive sporer til luften, som nogle bliver syge af. Det kan det også gøre fra skjulte vækstområder, for eksempel under et gulv, fortæller han.

Lumsk størrelse

Netop skimmelsvamp på skjulte steder er en lumsk størrelse. Når man ikke kan se den, kan den nemlig nå at angribe store områder, før man finder ud af det, og så bliver det pludseligt et stort projekt at få fjernet skimmelsvampen.

Ifølge laboratoriechefen hos OBH-Gruppen Mads Peacock er det vigtigt at handle, hvis man har fundet skimmelsvamp i sin bolig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I første omgang gælder det om at finde ud af, hvorfor man har skimmel. Når man først har fået styr på det, skal man løse fugtproblemet, og så skal man have fjernet den vækst, der måtte være, siger han.

- Det kan man gøre ved knofedt og almindelige rengøringsmidler i begrænset omfang. Hvis det er større problemer bliver man nødt til at have professionel hjælp til at få det saneret rigtigt og forsvarligt.