Abonnementsartikel

Det er et smukt syn, når sneen ligger uberørt over landskabet. Men et tykt lag sne er tungt, og det kan hurtigt forandre sig fra smukt til en katastrofe, hvis man ikke får den fjernet fra sine bygninger. Det skal man faktisk gøre hvis det er muligt, for at være sikker på at få dækning fra forsikringen.

Derfor anbefaler forsikringsselskabet Topdanmark, at man får fjernet sneen, så man undgår snetrykskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De år, hvor vi får meget sne, ser vi snetrykskader hos flere af vores kunder. Der er nemlig mange landbrugsbygninger, som ganske enkelt ikke kan klare presset, siger Svend-Anker Worm, som er agronom hos Topdanmark.

Gør det selv - eller køb hjælp

Man kan vælge selv at fjerne sneen, få en maskinstation til at hjælpe eller købe en snerydningsdækning, så der er en bekymring mindre.

- Med en snerydningsdækning, undgår man at en selv eller medarbejdere skal op på taget, siger Svend-Anker Worm, men tilføjer, at man skal være opmærksom på, at snerydningsdækningen har en karensperiode på 30 dage, så den skal tegnes, før det bliver snevejr.

Hav radskaberne klar

Når der er udsigt til sne, er det også en god ide, at redskaberne er klar, så man let kan rydde adgangen til bygningerne og andre steder, som er nødvendige.

- Stil en sæk salt, der hvor det skal bruges og husk især trapperne. Som landmand har man ofte redskaber, for eksempel rendegraver, som er gode til snearbejde og dermed også til nabohjælp, siger Svend-Anker Worm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der jo frosten

Det er ikke kun sne, der kan give problemer for landmændene. Også frost er et stort problem.

- Det er naturligvis et problem, når rør til foderanlæg, møgskrabere og gyllerør fryser til is. Og i situationen med vintermørke og stive fingre sker det, at nogen vælger uhensigtsmæssige løsninger. Vi har set eksempler på, at landmænd har brugt alt fra stearinlys til ukrudtsbrændere til at tø rørene op med. Men desværre ser vi også gang på gang, at den hurtige løsning fører til gårdbrande, fortæller Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Hvis uheldet er ude og rørene er frosne, anbefaler Topdanmark, at man tilkalder en VVS-installatør til at tø rørene op.

- Det kan godt tage et par timer før rørene er tøet op, men til gengæld sker det uden risiko for ødelagte installationer eller nedbrændte bygninger, forklarer Svend-Anker Worm.