Abonnementsartikel

En effektiv og mangeårig indsats for vandmiljøet har betydet, at forureningen af mange søer er stoppet. Men flere af dem er så medtagede, at de har brug for hjælp til at blive attraktive naturområder.

Nu kan kommuner få støtte til at restaurere disse søer, hvoraf flere kan blive rene badesøer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har som del af Naturpakken åbnet for en ordning, der støtter sø-restaureringer. De kommende to år er der afsat 9,5 mio. kroner til fem-ti restaureringer.

Herefter skal der findes finansiering, så alle 24 søer bliver restaureret.

- De 24 søer får en hjælpende hånd til at komme på fode igen efter de mange års forurening. Forhåbentlig får vi skønne, rene søer, fulde af liv, med planter og dyr, og selvfølgelig helst med masser af borgere, der hopper i og nyder de nye rekreative muligheder, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

En sø-restaurering kan ske på flere måder: Man kan fjerne skidtfisk, der har vokset sig store i det fosforholdige vand, eller man kan kemisk fjerne den fosfor, der har lagt sig på bunden af søen, og som giver næring til alger, der gør søen helt grøn.

Søer udpeget

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) har på forhånd udpeget de søer, der bør have hjælp til restaurering i forbindelse med vandområdeplanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har noget at det bedste badevand i Europa langs kysterne - men også i mange søer, og nu kan flere komme med som rekreative badesøer. Jo flere tidligere forurenede søer vi kan forvandle til naturperler, jo bedre, siger Esben Lunde Larsen.

Kommunerne kan i år søge om tilskud til sø-restaurering frem til 9. december 2016. Der vil være endnu en ansøgningsrunde næste år.