Abonnementsartikel

I dag vil den bevidste forbruger kende råvarerne helt fra deres oprindelse, og vi vil selv tilberede dem. Det er grunden til, at flere og flere private, mindre fødevareproducenter og restaurationer er begyndt at hjemmerøge.

En anden årsag er, at de grill-glade danskere har fået øjnene op for, hvor interessant det er selv at arbejde med maden, eksperimentere lidt og sætte sit helt personlige aftryk på menuen. Under grillningen kan der også arbejdes med tilsætning af røgsmag, men den ægte vare kræver en røgeovn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At interessen for hjemmerøgning er stigende, kan man nikke genkende til hos Primo Nordic i Brørup, der importerer Borniak røgeovne. Firmaet oplever et stærkt stigende salg af røgeovne beregnet til 10 kilo kød, hvor det tidligere næsten udelukkende var modeller til 20 kilo, der blev solgt.

- Det er ikke svært at røge, og når man har lært sig de helt basale grundregler for røgning, er det bare at gå i gang med at finde sin egen stil og eksperimentere med smage og farver, siger Michael Toftelund, Primo Nordic.

Michael Toftelund anbefaler, at man for eksempel starter med en svinemørbrad eller måske en fasan, hvis man har haft held på jagten.

Smag eller konservering

Hvor røgning tidligere primært blev forbundet med konservering og langtidsopbevaring af pølser og kødvarer, drejer det sig i dag mere om smag og duft. Her er der nærmest uendeligt mange muligheder for at arbejde med selve røgen, krydderurter i selve ovnen eller via forberedelsen, hvor kødvarerne ofte kommes i en lage og trækker smag inden selve røgeprocessen.

Farve er en anden faktor, som erfarne røgere arbejder med. Hvis skinken er flot rød, så er der sikkert anvendt elletræ, mens der med stor sandsynlighed har været bøg i magasinet, hvis kødet har en mere gylden farve og intens duft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konserveringselementet er imidlertid stadigvæk en vigtig faktor hos restauranter, slagtere og de mange gårdbutikker rundt om i landet. Her er det en fordel at producere et parti ensartede produkter til brug eller salg over en længere periode.

Jægere og lystfiskere røger byttet

For ikke ret mange år siden kunne man nemt finde en slagtermester i nærheden, der ville røge en havørred eller køllerne af sommerbukken mod gode ord og betaling. Nu er slagtermesteren enten lukket eller tør simpelthen ikke tage ukontrolleret kød med i sin produktion af hensyn til de mange regler på fødevareområdet. Derfor begynder flere og flere selv at røge deres bytte, og efterhånden kan man for relativt få penge købe røgeovne til private med samme opbygning som de professionelle modeller.