Abonnementsartikel

Med bortfaldet af PSO-afgiften, rykkes der også på, hvor godt det kan betale sig at installere eksempelvis varmepumper - luft-til-luft varme. Når el bliver billigere, kan en varmepumpe også bedre forrentes i eksempelvis boliger.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt forklarer til Fritidsmarkedet, at PSO-afgiften for virksomheder var cirka 25 øre pr. kWh og for private boliger cirka 10 øre pr. kWh. Dertil skal lægges moms:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bortfaldet af PSO-afgiften åbner for, at vi kommer til at bruge el i meget større dele af samfundet. På mange virksomheder vil man opleve, at el kommer til at erstatte fossile brændsler, og jeg ser det som en stor mulighed for, at vi kommer til at anvende mere af den grønne el, siger Lars Chr. Lilleholt.

... med bortfaldet af PSO-afgiften kommer der en massiv afgiftsreduktion oveni, som gør varmepumperne mere attraktive.

Lars Chr. Lilleholt

Klima-, energi- og forsyningsminister

El vinder frem

Han peger på, at vi i Danmark sidste år producerede så meget strøm på vindmøller, at vi kunne forsyne 42 procent af det samlede danske elforbrug:

- El vil også vinde frem i energisektoren. Fjernvarmeværkerne kan gøre varmepumper til et godt alternativ til den nuværende forsyning og biomasse. Bortfaldet af PSO-afgiften løser dog ikke helt udfordringen i forhold til varmepumperne, og derfor vil jeg tage initiativ til at samle partierne i Folketinget for at se på, om der er nogle instrumenter, vi kan tage fat i og dermed gøre varmepumperne mere attraktive som et godt alternativ, fortsætter ministeren.

Relativ høj elpris

Han understreger, at varmepumperne også for ganske almindelige boligejere nu vil være et alternativ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange varmepumper udfordres i dag af en relativ høj elpris. Der er i forvejen reduceret lidt på afgiften, men med bortfaldet af PSO-afgiften kommer der en massiv afgiftsreduktion oveni, som gør varmepumperne mere attraktive. Jeg håber så også på, at vi får flere jordvarmeanlæg, som er den klimamæssigt bedste, men også den dyreste løsning. Men med bortfaldet af PSO'en vil det være et alternativ, hvis man skal udskifte sit oliefyr, slutter Lars Chr. Lilleholt.