Abonnementsartikel

Klaus Holt fra EcoHolt i Hurup, Thy, har specialiseret sig i tørring af hø. Han har blandt andet stået bag udviklingen af et ladetørringssystem, der gør hø- og wrapproducenter i stand til at fjerne høet fra marken, inden det er helt tørt. Derved bevares så meget næring som muligt, lige som man nedsætter risikoen for iblanding af jord og sten.

EcoHolts ladetørringssystem henvender sig primært til hesteejere med mange heste og stort for hø- eller wrapforbrug, hvorimod ejere af to eller tre heste til stadighed har måttet slås med mug og skimmelsvamp i wrapballer, der ofte er for store til, at hestene kan nå igennem foderet, inden fugten slår til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mini-tørrer

Det har Klaus Holt nu gjort noget ved. Han har nu nyudviklet en enkelt mini-høtørringsmodel, der er i stand til at holde en enkelt balle hø tør.

- Det er egentlig meget enkelt. Mange på landet har en luftpumpe stående. Så det man gør, er at placere høet oven på et par lægter, der er placeret omkring en pose, der er koblet på en luftpumpe. Hver gang man så snupper noget af høet, så tænder man blot for pumpen et par minutter, og luften blæses op i høet. På den måde holder man mug og skimmelsvamp væk fra foderet, siger Klaus Holt, EcoHolt.

Både økonomi og sundhed

Ud over at det er fornuftigt at få så meget ud af høet som muligt ud fra et økonomisk synspunkt, så er det selvfølgelig også vigtigt at holde især skimmelsporer væk fra hestene, da de er sundhedsskadelige.