Abonnementsartikel

Ventilationsproducenten Genvex A/S kommer nu med en ny og forbedret udgave af deres kombinationsanlæg, som har fået navnet Combi 185 BP. Anlægget kan både producere varmt vand, rumopvarmning og ventilation. Samtidig leverer den økonomiske varmepumpe billigere varme end en el-radiator, hvilket ifølge beregninger fra producenten betyder, at en familie kan spare op til 66 procent på elregningen.

- Combi 185 BP er målrettet familier i små og mellemstore boliger. Anlægget har en COP-værdi på 3,2, det vil sige en energieffektivitet, der er tre gange højere end den energi, en radiator afgiver, siger fortæller salgschef hos Genvex A/S, Klaus Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Anlægget fjerner dermed to tredjedele af varmeforbruget for hver el-radiator, det erstatter. Herudover kan det både levere frisk luft samt for eksempel gulvvarme til et badeværelse eller køkken på op til 10 kvadratmeter. Dog kan anlægget ikke producere varmt vand og varm luft samtidig.

86 huse får Combi 185 BP installeret

Et af de steder, hvor Combi 185 BP i øjeblikket implementeres, er i Ørslev fem kilometer fra Vordingborg. Her opfører man 65 rækkehuse, som alle får et anlæg installeret.

- På grund af varmegenvindingen, hvor man tager varmen fra den "forurenede luft" og tilfører den kolde, nye luft, går der meget lidt varme til spilde. Luftudskiftningen betyder imidlertid også, at der ikke opstår et fugtigt indeklima med kondensvand og skimmelsvamp. Dermed reduceres risikoen for, at beboerne udsættes for astma- og allergifremkaldende sporer, som ellers kunne gøre dem syge, siger Klaus Kjær.

Producerer varmt vand til familie på fire

Ifølge hjemmesiden Bolius brugte danskerne i gennemsnit 106 liter vand om dagen i 2014. En stor del af dette er selvsagt koldt vand, alligevel stilles der store krav til et varmtvandsanlæg, som skal servicere en gennemsnitsfamilie. Også her lever Genvex' sidste nye skud på stammen op til forventningerne.

Vandtanken med de 185 liter er 55 grader varm og fyldes i takt med, at personerne i husholdningen vasker op eller tager brusebad. Nede i beholderen sidder en el-patron, som kobler til, hvis vandtanken tømmes, og varmer nyt vand op med det samme.