Abonnementsartikel

Vinterperioden byder på de bedste muligheder for en kritisk vurdering af terræntilstanden. Og kender du terrænets svagheder, har du de bedste forudsætninger for at planlægge den kommende sæsons vildtplejetiltag.

- Januar måned er den optimale måned for at tjekke konditionen af dit terræn. Det er nemlig nu, at terrænet afslører, hvor meget vinterdækning, skjul og fødeudbud der er til vildtet i denne kritiske vinterperiode, forklarer jagt- og naturplejekonsulent Hanne Juncher Fris, fra rådgivningsvirksomheden LMO.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bedst først på året

Det er konsulentens erfaring, at terrænanalyser er bedst, hvis du får dem lavet først på året. I det golde terræn forstyrrer høje urter og træernes blade ikke din vurdering af, hvor godt vildtets krav tilgodeses. Vildtet trækker væk fra dit område, hvis ikke de vigtigste krav om ro, føde, skjul og dækning bliver opfyldt.

- Gå ud på dit terræn og sæt dig ned. Kan du se igennem din remise eller dit læhegn og kan du mærke vinden blæse igennem bevoksningen, så kan vildtet også - og så er her altså et klart indsatsområde, forklarer jagt- og naturplejekonsulent Hanne Juncher Fris.

Lav en prioriteringsliste over mulige vildt- og terrænplejetiltag og vær realistisk omkring arbejdsindsatsen. Konkluder på sidste års indsatser og afkast. Hvad gik godt - og skidt.

Vigtig beskæring

Et af de vigtigste indsatsområder er beskæring. Beskær læhegnene eller remiserne kraftigt, og lad veddet ligge tilbage på jorden. Særligt hjortevildt nyder godt af de knopper der pludselig bliver tilgængelige. Desuden yder disse kvasbunker også skjul og ynglemuligheder for f.eks. småfugle og insekter mm.

- Husk, at efter beskæring af remiser eller levende hegn, skal det faktisk se rigtig skidt ud, før det bliver godt, udtrykker Hanne Juncher Fris.