Abonnementsartikel

Diskussionen om, hvem der skal kunne sko heste, er nu nået til Håndværksrådet, der ligefrem har bedt om at komme i deputation i Folketinget om emnet.

Håndværksrådet vil på vegne af Beslagsmedeudvalget hos organisationen Arbejdsgiverne fremføre sin kritik af, at miljø- og fødevareministeren "ikke har valgt at fastsætte regler om, at beskæring eller anlæggelse af beslag kun må foretages af personer, der har den relevante faglige uddannelse hertil".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Håndværksrådet ønsker at forelægge konsekvenserne ved at tillade ufaglærte at beskære hove og sko heste. Der er gentagne sager med beskæring af hove og forkerte beslag, der kan give hesten varige skader. Et uddannelseskrav vil medføre et kvalitetsløft til gavn for branchen og hestenes velfærd. Der findes krav om uddannelse og certificering i de fleste andre europæiske lande, forklarer Håndværksrådet i henvendelsen.

Sort arbejde

Samtidig peges der på, at et krav om uddannelse vil øge beskæftigelsen for faglærte beslagsmed og skabe større motivation for praktikelever, da de i så fald "ikke skal ud og konkurrere med et ureguleret marked".

- Da der ikke findes krav om særlige kvalifikationer for at arbejde som beslagsmed, er der bedre betingelser til stede for sort uregistreret arbejde. Når der sker skader i forbindelse med dette arbejde, er det sværere for hesteejeren at politianmelde den udførende part. Ved at indføre uddannelseskrav har forbrugeren/hesteejeren bedre sikring af rettigheder ved skader udført af en registreret virksomhed. Yderligere vil uddannelseskrav garantere, at hesten behandles af en faglært, og det vil gøre det enklere for forbrugeren at vælge en beslagsmed, oplyser Håndværksrådet.