Energistyrelsens nye "Energistatistik 2015" viser Danmarks brug og produktion af energi i detaljer. Ifølge styrelsen bruger danskerne lige så meget energi som året før, men udleder mindre CO2. Årsagen er en kraftig reduktion i kul og fremgang i vindenergi til elproduktion og biobrændsel til opvarmning. Øvrige vedvarende energiformer står i stampe.
- Den grønne omstilling går stadig i stå, når det er vindstille. De solceller, som skal levere energi, når møllerne ikke drejer rundt, er fortsat en forsvindende lille del af den danske energiproduktion, siger underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq Installatørernes Organisation og fortsætter.
Danmark bagefter
- Ud af Danmarks samlede elproduktion udgør solcellerne en andel på bare 1,8 procent. I Tyskland kan solceller dække op til 50 procent af strømmen i weekender. Det er tydeligt, at vi i Danmark forsømmer at høste den billige energi fra sollyset, siger Simon O. Rasmussen.
Tekniq ønsker den mest energi- og omkostningseffektive omstilling til grøn energi, og brancheforeningen kæmper for at få fjernet de barrierer, som foreningen mener står i vejen for solcellernes udbredelse.
- Det er ikke gratis at omstille til fossilfrihed, men politikerne har konsekvent støttet vind stærkere end sol. Det har skabt et misforhold mellem de to teknologier. Det gav måske mening, da vindmøller var en stærkere teknologi end sol - men de roller er nu byttet om, og sol er i dag den stærkeste og billigste grønne energiform, vi har til rådighed, siger Simon O. Rasmussen.
Solceller stærkere
Ifølge Tekniq udvikler solceller sig stærkere - og prisen falder hurtigere - end nogen anden vedvarende energiform og henviser til, at lande omkring Danmark, der er længst med den grønne omstilling, udbygger kraftigere med solceller, end vi gør herhjemme.
- Vi nærmer os en situation, hvor de vedvarende energiteknologier er så konkurrencedygtige, at de ikke længere behøver støtte for at udkonkurrere de fossile teknologier. Derfor er det vigtigt, at solceller kan konkurrere på samme vilkår, som vi byder andre teknologier, siger Simon O. Rasmussen.boa