Abonnementsartikel

Hver år betaler mange sommerhusejere dyrt for manglende vintersikring af sommerhuset. De får ikke lukket deres sommerhus ordentligt ned for vinteren med sprængte vandrør og ubudne gæster som følge.

Det er koldt, og landets sommerhuse står i stor stil tomme. Men ifølge en af landets største sommerhusudlejere, Campaya.dk, er det ikke alle, der får lukket sommerhuset ordentligt ned inden vinterhiet. Og det øger risikoen for skader på huset betragteligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er især vigtigt at få lukket for vandet ved hovedhanen og lade husets haner stå åbne. På den måde tømmes anlægget for vand, og man undgår frostsprængte vandrør. Man bør også tømme blandingsbatterier og opvaske- og vaskemaskiner, ligesom toiletter bør tømmes eller frostsikres med frostvæske. Alternativt kan man holde sommerhuset opvarmet vinteren igennem, men det bliver hurtigt en dyr omgang, lyder det fra Claus Pedersen fra Campaya.dk. Han fortæller, at han hvert forår taler med flere skadesramte sommerhusejere, som kunne have undgået skaderne ved at forberede huset ordentligt til den kolde tid.

Tjek både ud- og indvendigt

Før man tager afsted fra sommerhuset er det også en god idé at gennemgå huset udvendigt for huller og skader, så skaderne ikke udvikler sig henover vinteren på grund af frost og vandindtrængning. Man bør også rense husets tagrender for at forhindre vand i at hobe sig op. Det kan medføre både råd og frostskader.

Den mørke og kolde tid betyder også en øget risiko for indbrud i sommerhusene. Men man kan faktisk gøre meget for undgå de ubudne gæster i sommerhusene.

- Grundlæggende skal man få sit sommerhus til at fremstå uinteressant for indbrudstyvene. Man bør lade gardinerne være trukket fra og fjerne dyre designermøbler og elektronik eller stille det i en blind vinkel, så tyvene kan se, at der ikke er noget at komme efter. Man bør også sikre sine vinduer med solide hasper og få monteret dobbeltlåse på dørene, så det bliver vanskeligt for tyvene at bryde ind, lyder det fra Claus Pedersen.