Abonnementsartikel

De fleste hesteejere er ikke i tvivl om, at de kan kommunikere med deres heste, og at hesten kan kommunikere den anden vej. Spørgsmålet er så bare, hvad der ligger bag hestens forsøg på at kommunikere. Er der en mening med "snakken", eller er det bare forsøg på at få opmærksomhed, når hesten eksempelvis skubber til én med mulen?

Dette spørgsmål har to forskere, kandidatstipendiat Monamie Ringhofer og professor Shinya Yamamoto, fra det japanske universitet Kobe University Graduate School of Intercultural Studies forsøgt at klarlægge via et videnskabeligt projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gemte gulerødder

Baggrunden for projektet var at undersøge hestes evne til at kommunikere med mennesker. Forskerne foretog deres test på en fold hos universitetets rideklub, hvor otte heste deltog i projektet. Alle heste havde deres egne personlige ledsagere (Et menneske de var knyttet til) med i forsøget.

I første test gemte en assistent nogle gulerødder i en spand, mens hesten kiggede på. Herefter iagttog man, hvordan hesten efterfølgende reagerede, da dens personlige ledsager - uvidende om de gemte - gulerødder dukkede op.

I næste test placerede man gulerødderne i spanden, mens både hest og ledsager var til stede og så til.

Forskellen på resultaterne af de to forsøg var meget tydelig. Når hesten troede, at dens ledsager ikke kendte til de gemte gulerødder, forsøgte den med tæt kontakt, blikke og berøringer med mulen at gøre opmærksom på gulerødderne. Men når hesten var klar over, at ledsageren kendte til gulerødderne, var den mere rolig.

Klar konklusion

De forskellige test blev gennemført en række gange, og ifølge de to forskere er konklusionen meget klar. Hesten er i stand til at ændre opførsel og kommunikation afhængig af ledsagerens viden, og med rapporten påviser de, at når en hest står overfor et problem, den ikke selv kan løse, så vil den bede dens "menneske/ledsager" om hjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kandidatstipendiat Monamie Ringhofer og professor Shinya Yamamoto har offentliggjort resultatet af deres undersøgelser i det videnskabelige onlinemagasin Animal Cognition under titlen "Domestic horses send signals to humans when they face with an unsolvable task ".

De to forskere fortsætter deres undersøgelser af hestes sociale færdigheder, og næste forsøg går ud på at undersøge, hvordan heste kommunikerer med hinanden, når de skal løse forskellige problemer.