Abonnementsartikel

Kejserfisk , Grå papegøje og Blå gekko er nogle af de nye emner på listen over truede dyr, som man ikke længere frit må handle med. De bliver fra februar sat på den såkaldte CITES-liste (Conventionen on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), der i forvejen rummer over 5.000 dyr og 30.000 planter, som kun må købes og sælges, hvis man kan dokumentere, at handlen ikke truer de vilde bestande.

Den nye CITES-liste får flere hundrede nye arter, mens andre skifter status fra for eksempel "truet" til "stærkt truet". På den positive side er der en lille håndfuld arter, som er i fremgang og forlader listen. Den nye liste træder i kraft i Danmark og EU i februar 2017, men i USA og en række andre lande er reglerne allerede trådt i kraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skovbison er i fremgang

I Danmark har SVANA (Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning ) ansvaret for CITES og handel med truede dyr. Nogle af arterne er så tæt på udryddelse i naturen, at de kun må handles, hvis der er dokumentation for, at dyret er født og opdrættet i fangenskab.

Den grå papegøje er meget almindelig og eftertragtet som hobbydyr i EU. Det har betydet, at bestanden er i massiv tilbagegang i naturen, og den rykker også ind på listen over akut truede arter, som det er forbudt at handle med i EU.

Blå gekko, psykedelisk gekko, kinesisk krokodilleøgle og fem arter af alligatorøgler er almindelige som hobbydyr. De rykker også ind på listen over arter, som det er forbudt at handle med i EU., og det samme gør fersvandsrokker og Clarion kejserfisk.

Den amerikanske skovbison er blandt de arter, der er i fremgang og forlader Cites-listen, og to underarter af puma og New Zealandsk høgeugle er eksempler på dyr, der flytter fra listen med stærkt truede arter til listen med arter, der blot er truede.