Her er motorsavsekspertens bedste råd til dit sikkershedsudstyr.

I år ender mindst 8.000 personer på skadestuen efter at have været i gang med havearbejdet. En stor del af disse personer er på skadestuen som følge af sløset brug af stige. Men en pæn portion af de skadesramte dukker også op med skæresår - og det der er værre - efter uheldigt brug af motorsav. Tallet er fra 2015 og er en del af en statistik over haveulykker fra Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitetshospital.

Den kædesavsramte skadesgruppe er nummer fire på listen over de "mest populære haveulykker", og den må forventes at stige i disse år, hvor de batteridrevne kædesave bliver en almindelig del af havevedligeholdelsen. De nye kædesave larmer betragteligt mindre en deres benzinosende storebrødre og ikke mindst, så er de så nemme at håndtere, at alle kan være med, kvinder som mænd.

Personlig sikkerhed

At de nye batteridrevne kædesave er næsten lydløse og nemme at bruge, betyder dog ikke, at de er ufarlige, langt fra. Maskinerne er særdeles kraftfulde, og uanset hvilket stykke havearbejde, man har tænkt sig at give sig i kast med, så bør man sørge for sin personlige sikkerhed.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Uanset hvad man laver, også selv om det bare er at trimme en hæk, så er det vigtigt med sikkerhedsudstyr. Som absolut minimum bør man være iført sikkerhedsbukser. Der skal så lidt til, for at saven smutter, så det er vigtigt, at benene er beskyttet, siger René Gjølander, Teknisk Afdeling, Stihl.

René Gjølander har mange års erfaring som skovarbejder, og det er med den baggrund, at han med mellemrum holder foredrag om personligt sikkerhedsudstyr.

- Ud over sikkerhedsbukser, så anbefaler jeg også et par gode sikkerhedsstøvler. Det er altså ikke nok med et par træsko nede fra byggemarkedet, understreger han.

Farligt værktøj

De fleste der har brugt en motorsav ved godt, at det er et farligt værktøj. Alligevel er det tit, at man sjusker lidt under arbejdet. Det kan være under savning af brændestykker, hvor man ikke lige får understøttet træet godt nok, eller det kan være, man lige tror, at man godt kan stå på havestigen og bruge motorsaven over hovedhøjde, men det er faktisk ikke her, de typiske fejl sker.

- Den hyppigste årsag til ulykker med en motorsav er, at kæden ikke er skarp nok, fortæller René Gjølander.

- Forestil dig, at du står og moser og maser med en sløv kæde. Så sker der det, at du bliver irriteret, og du mister koncentrationen, og så er det altså, at risikoen for ulykker er størst, siger han.

- Værktøjet skal være i orden. Kæden skal være justeret og topfilet, så man har en skarp kæde. Og så er det vigtigt at holde fokus under arbejdet, siger René Gjølander, der selv om han som minimum anbefaler sikkerhedsbukser- og støvler klart foretrækker at alle, der bruger motorsav også investerer i et komplet sikkerhedsudstyr.

(Er man i tvivl om, hvordan man sliber en kæde, så er der hjælp at hente på Stihls hjemmeside www.stihl.dk under menuen Gode råd.)

Et godt personligt sikkerhedsudstyr omfatter hjelm med høreværn og visir, jakke med signalfarve og eventuelt refleks, sikkerhedsbukser- og støvler med skærehæmmende indlæg og arbejdshandsker. (Se boks).