Abonnementsartikel

Vinteren er over os, og der er skruet godt op for varmen. Men mange boligejere fyrer for gråspurvene, fordi husene er utætte. Det er derfor en god idé at få foretaget en termografisk undersøgelse for at se, om huset trænger til isolering eller til at blive tætnet. En efterisolering af boligen giver nemlig både en besparelse på varmeregningen og et bedre indeklima.

En termografering er en varmeteknisk målemetode, der med et temperaturfølsomt kamera viser, hvor varmen slipper ud af huset, eller kulden slipper ind - såkaldte kuldebroer, utætheder og manglende isolering, men undersøgelsen kan også vise, om der er kolde overflader, hvor der dannes kondens med risiko for skimmelsvamp, der er utætheder i varmesystemer, der kan forårsage råd og svamp, gulvvarmen fordeles bedst muligt i huset og om elinstallationer er korrekt udførte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nemt at tjekke

Fordelen ved termograferingen er, at man ikke behøver at brække gulve eller vægge op for at undersøge, om isoleringen er i orden. Det temperaturfølsomme kamera angiver præcist, hvor der er varmetab og behov for energiforbedringer.

Den termografiske undersøgelse viser altså, hvor det bedst kan betale sig at efterisolere eller tætne huset.

- Og med en udbedring af kuldebroer får boligejere en besparelse på varmeregningen. Efterisolering er derfor en forholdsvis lille investering i forhold til, hvor hurtigt den er tjent hjem, siger Heinz Birk, direktør for Jydsk Tagteknik A/S og tilføjer.

- Herudover forbedres indeklimaet også, da kuldebroer i huset giver træk og risiko for skimmelsvamp, fugt, kondens og mug, med risiko for dyre følgeskader.

Bør foretages af fagfolk

Man kan selv leje et termografisk kamera og foretage den termografiske undersøgelse, men da det er svært at tolke resultaterne af målingen, anbefales det at få en certificeret energirådgiver til at foretage termograferingen. En professionel rådgiver kan samtidig vejlede om, der er behov for energiforbedringer, og om det økonomisk kan svare sig at efterisolere eller tætne boligen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset, om man bor i hus eller lejlighed, kan der foretages en termografisk undersøgelse af boligen. Men ifølge Heinz Birk, så er det erfaringsmæssigt huse fra før 1980, der har størst økonomisk fordel af en energiforbedring.

- I nyere boliger er det ofte ikke nødvendigt og vil heller ikke kunne svare sig rent økonomisk?, forklarer han.

Ifølge Dansk Byggeri har 43 procent af de danske boliger energimærke E, F eller G. Og det er især huse fra før 1980'erne, der har utætheder og dårlig eller manglende isolering.