Abonnementsartikel

Hesteejere er altid gode til at finde på grunde til at stikke hesten en godbid eller to, ikke mindst i denne tid, hvor der ofte er koldt om morgenen. Og for andre indgår godterne som belønning under træning.

Der er ikke noget problem at stikke den firbenede en godbid eller to, så længe man ved, hvad man gør - og i øvrigt gør det med måde. Problemerne opstår typisk, når man ikke har kontrol over, hvem og hvor mange, der fodrer hestene med godbidder og ikke mindst, når man ikke ved, hvad man kan give en hest, og hvad man ikke kan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gulerødder er OK

De fleste ved, at frugter som gulerødder, æbler, pærer og vandmelon er OK, så længe man husker, at heste ikke har godt af sukker, og frugter indeholder som bekendt frugtsukker. Derfor bør man blot kun frugt i mindre omfang. Og ikke mindst skal man selvfølgelig være opmærksom på, at hesten ikke har insulinresistens (EMS) - eller lider af forfangenhed.

Til gengæld findes der en række ting, som man absolut ikke må give sin hest. For mange er den almen viden, at man ikke fodrer sine dyr med eksempelvis chokolade, men desværre sker det oftere, end man tror. Og nogle gange kan det være decideret farligt for hesten.

10 ting du ikke må give din hest.

Chokolade: Chokolade kan være yderst skadelig for hesten, da det indeholder det giftige kemikalie theobromin. Er du konkurrence rytter kan chokolade desuden medfører, at din hest tester positiv for doping.

Kød: En hest er planteæder, og dens fordøjelsessystem er ikke indrettet til kød.

Mælkeprodukter. Heste kan ikke tåle mælkeprodukter, da de er laktose intolerante. De får diarre af produkter som mælk, is og yoghurt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brød: Hvidt brød kan blokere for hestenes fordøjelsessystem.

Tomater: Tomater er af samme familie som den giftige plante Natskygge, der indeholder alkaloidet atropin, som kan medføre kolik.

Hvidløg: Hvidløg må kun gives i begrænset omfang, da det indeholder stoffet N-propyl disulfide, som kan medføre anæmi. Det samme gælder almindelige løg.

Kvægfoder: Det burde ikke være nødvendigt at nævne det, men foder, der er beregnet til kvæg, er ikke egnet til heste.

Kartofler kan sætte sig i hestens luftvejsbaner, lige som de er giftige, hvis de er grønne eller rådne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Haveafklip: Afklip fra plænen kan indeholde pesticider og rester fra giftige planter. Desuden afgiver græsafklip gærende gasser, der kan forstyrre hestens fordøjelsesystem.

Blomkål: Blomkål og broccoli er korsblomstrede grøntsager, der kan udvikle store mængder gasser i hestens mave.

(Kilde: www.rideaway.co.uk og www.horsetalk.co.nz)