Abonnementsartikel

Verden er foranderlig. Ikke mindst på klima- og tag-fronten. Klimaforandringerne medfører nedbør i stadig større mængder, og husenes tage tager imod, men leder blot regnvandet videre til problemer for kloaknet, som slet ikke er gearet til de nye tider. Men i stedet for blot at lede vandet i kloaknettet, så har det fynske firma Grow Tek Entreprise specialeiseret sig i såkaldte grønne tage, der kan hjælpe med at løse problemet med de voldsomme mængder.

- Bevoksningen på grønne tage optager cirka 50 procent af regnvandet. Dermed er de grønne tage med til at forsinke regnvandet på dets videre vej og dermed sikre en bedre afledning, forklarer Kevin O'Donoghue, direktør hos den fynske virksomhed GrowTek Entreprise ApS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Succes i byerne

Og danskerne er for alvor ved at få øjnene op for de mange fordele, der følger med et grønt tag, vurderer Kevin O'Donoghue.

- Vi kommer til at se tilbage på 2016 som et år, hvor vi leverede rigtig mange kvadratmeter grønne tage. Ikke mindst i hovedstadsområdet, men også både i Aalborg, Aarhus, Esbjerg og andre jyske byer, fortæller Kevin O'Donoghue.

Beskytter tagmembranen

Årsagen til, at de grønne tage virkelig begynder at boome nu, er flere, vurderer GrowTek-direktøren.

- Efterhånden er der ikke mange arkitekter, der ikke kender til mulighederne med grønne tage. Derfor tages de ofte med i projektfasen i forbindelse med tagdækningen. Det er helt tydeligt, at flere af arkitekterne har sat sig grundigt ind i mulighederne. Der spørges mere ind til detaljer nu, end det var tilfældet for blot et par år siden, siger Kevin O'Donoghue.

Krav om grønt

- Når de grønne tage holder regnvandet tilbage, aflaster de jo kloaknettet ved kraftige regnskyl. Københavns Kommune har besluttet, at alle taghældninger under 30 grader på nybyggeri, skal have grønt på taget. Det er simpelthen af hensyn til kloaknettet og klimasikringen, siger GrowTeks grundlægger og administrerende direktør, Ivan Steffensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regnmængderne bliver til stadighed et større problem i specielt de store byer med mere beton og asfalt. Derfor oplever vi stigende fokus på, at grønne tage er en løsning, der rummer mange kvaliteter.

Også på anden vis har grønne tage positiv indflydelse på miljøet. Hen over sommeren er vegetationsmåtterne med stenurt-planten sedum med til at skabe gode forhold for bier, andre insekter og mikrobiologi. Når der er insekter, kommer der også fuglefløjt.

Grønt signal

Det hidtil største, grønne tag, som GrowTek-folkene har monteret, er hos tøjkoncernen Bestseller, som byggede et nyt logistikcenter ved Haderslev. Arkitektfirmaet C. F. Møller udformede projektet og ønskede at give det et grønt image. Det sørgede GrowTek Entreprise ApS for med cirka 5000 kvadratmeter grønt tag.

- Bestseller-byggeriet ligger langs motorvejen, og firmaet ønskede at signalere en grøn profil. Når man bygger, forsvinder noget grønt. Det har Bestseller så erstattet med andet grønt i form af de store tagflader, siger Kevin O'Donoghue.

Af andre store 2016-projekter kan nævnes den nye skøjtehal i Ørestad, Københavns Universitets KUA3 på Amager samt adskillige forskellige tagflader på det nye, store boligbyggeri Jacobsens Have i Valby, hvor firmaet forsynede 2.230 kvadratmeter med grønt.