Abonnementsartikel

Ligger man alle årene sammen, så er der langt over 100 års erfaring, når Brdr. Højrup hver dag drager på skovarbejde. Det hele startede i 1930erne, da Aksel Højrup fattede træksaven og drog ud mellem træerne. Siden overtog sønnen Bendt firmaet, og i dag er det sønnerne Keld og Kurt Højrup, som står bag skoventreprenørfirmaet, der hver dag med ultramoderne skovmaskiner forvandler skovområder til tømmer, emballage og træflis. Og det sker med respekt for både natur og miljø.

- Vi er meget opmærksomme på, at skoven og naturen er vores arbejdsplads. Derfor er vi naturligvis interesseret i at passe på den, siger Keld Højrup, der står for kunder og styringengen af maskiner, mens broderen Kurt Højrup, der er uddannet landbrugsmekaniker, står for drift og service af maskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Respekt for miljøet

Og det er ikke tomme ord, der ligger bag snakken om natur og miljø. Alle Brdr. Højrups maskiner er miljøgodkendte, og uanset om arbejdet kræver det eller ej, så kører de tunge maskiner på bio-olie. Hertil kommer, at firmaet altid er på udkig efter nye, mere miljøbevidste maskiner.

- Lige nu går vi og venter på to nye maskiner. Der er tale om en John Deere 1110 udkørselsmaskine, der lige som firmaets andre store køretøjer har fået monteret 800 millimeter store hjul for at mindske trykket på skovbunden og en John Deere 1170 skovningsmaskine, fortæller Keld Højrup.

Veluddannede medarbejdere

I dag er firmaet vokset til at omfatte 16 medarbejdere og en maskinpark, der er i stand til at håndtere alt, hvad skovarbejde kan byde på, lige fra skovfældning til oprydning og genopretning. Og alt der der ligger ind imellem. Men det er ikke kun maskinerne, der er tilpasset firmaets miljøpolitik

- Vi har et rigtig godt team af medarbejdere, som alle sammen har gennemført og bestået kurser i naturnær driftsteknik, så de kan køre i PEFC-certificerede skove, fortæller Keld Højrup.

PEFC-certificering er et frivilligt værktøj til skovejere, der ønsker at kunne dokumentere en bæredygtig drift af skoven, men der ud over sørger firmaet også for at holde medarbejderne til ilden, når det drejer sig om efteruddannelse og løbende opdateringskurser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kinesisk containertræ

Lige nu er det af naturlige årsager levering af flis til varmeværker, der fylder meget i dagligdagen, men der ud over fylder Kina også en del af arbejdet. Brdr. Højrup oparbejder nemlig masser af containertræ til landet med verdens største økonomi.

Træet sejles den lange vej til Kina, hvor det skæres op og typisk benyttes som emballagetræ for de mange tusinde maskiner, som den kinesiske kæmpe hver dag eksporterer til hele verden.

Ud over det træslugende Kina fordeler firmaets kundegruppe sig på skovejere, offentlige og private, såvel som blandt andet godser og Naturstyrelsen.