Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen tillader igen motionsflyvning for duer og rovfugle. Høns skal dog stadig være under tag for at beskytte dem mod fugleinfluenza.

Fugle og fjerkræ har siden november måttet finde sig i at være under tag og bag hegn på grund af truslen fra den alvorlige, højpatogene fugleinfluenza H5N8.

Artiklen fortsætter efter annoncen

?Nye trusselsvurderinger får Fødevarestyrelsen til at ændre reglerne, så det nu igen er tilladt at motionsflyve duer og rovfugle.

- Førende eksperter vurderer, at risikoen for, at duer og rovfugle på motionstur bliver smittet er lille, fordi de kun er kort tid i luften og straks vender tilbage til udgangspunktet. De skal dog stadig fodres under tag for at forebygge kontakt med vildfugle, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

Stadig fugleinfluenza i vilde fugle

Desværre kan Fødevarestyrelsen endnu ikke erklære sygdommen for overstået. Det seneste konstaterede fund af en syg fugl her i Danmark er fra 7. januar. Men lige syd for grænsen, i Schleswig-Holstein, blev der fundet fugleinfluenza H5N8 i en vildfugl så sent som den 18. januar. Den 26. januar blev der fundet en usædvanligt stor gruppe af døde svaner, der netop nu bliver testet for fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen overvejer sammen med DTU Veterinærinstituttet, hvornår det vil være forsvarligt at lukke hønsene ud igen.

?- Vi skal være helt sikre på, at truslen er overstået, før vi igen kan slippe hønsene fri, så vi ikke risikerer, at sygdommen pludselig dukker op i en hønsegård, siger Stig Mellergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny app fra Fødevarestyrelsen

Han understreger, at Fødevarestyrelsen fortsat har brug for befolkningens hjælp til at holde øje med udbredelsen af fugleinfluenza i de vilde fugle. Fødevarestyrelsen kan derfor i dag præsentere en ny app, "FugleinfluenzaTip", som gør det nemmere at melde fund af døde, vilde fugle til Fødevarestyrelsens eksperter.

Med et tryk på smartphonen er det nu muligt at oplyse, hvilken fugl man har fundet hvor og sende et billede til Fødevarestyrelsen. Herfra vil veterinærfolk så vurdere, om fuglen skal sendes til laboratoriet for videre undersøgelse.