Abonnementsartikel

Danske forbrugere får nu de bedst tænkelige muligheder for selv at dyrke økologiske frugter og grøntsager hjemme i køkkenhaven.

Pindstrup Mosebrug lancerer nemlig en ny jordforbedringsmuld, der udelukkende er fremstillet af rene naturprodukter og er godkendt af NaturErhvervstyrelsen til økologisk dyrkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen kemi

Nyheden hedder "Pindstrup Køkkenhave- og Jordforbedringsmuld til økologisk dyrkning", og som navnet indikerer, er den til brug hjemme i den private køkkenhave. Den består udelukkende af sphagnum, bark, kalk og naturligt komposteret ko- og hønsegødning fra økologiske landbrug. Der er altså ingen kemisk fremstillede bestanddele.

I denne nye natur-muld vil frugterne og grøntsagerne få virkelig gode og sunde vækstbetingelser og samtidig leve op til alle kravene til økologisk dyrkning. Mulden indeholder så meget naturlig energi og næring, at der i løbet af vækstsæsonen ikke er behov for tilførsel af andet end vand.

Plads til rødderne

Den nye jordforbedringsmuld er på grund af barken lidt grov i strukturen, og det giver god plads og luft til, at rødderne frit kan vokse og udvikle sig. Den tilførte kalk sørger for en pH-værdi på omkring 6, der er neutral og ideel til de fleste plantetyper. Næringen til planterne kommer fra den komposterede økologiske ko- og hønsegødning.

Mulden kan bruges overalt i haven til at give nyt liv til "træt" jord, og især er den velegnet til brug i de meget populære højbede, som der i dag sælges omkring 250.000 af om året i Danmark. Et højbed rummer normalt cirka 200 liter jord, og Pindstrup anbefaler, at halvdelen af denne jord udskiftes én gang om året. Det vil gøre højbedet til den perfekte ramme for et lille økologisk gør-det-selv-jordbrug hjemme i køkkenhaven.

Også fin til kaktus

Den nye muld er især velegnet til den første beskyttede fase af plantens liv i enten minidrivhuse, drivbænke eller indendørs i potter og krukker. Her kan den anvendes til økologisk såning, prikling, stiklingeformering og forspiring af alle spiselige planter samt knold- og løgvækster som eksempelvis knoldbegonier, georginer og gladiolus. Den kan også fint bruges til omplantning af kaktusplanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

boa