Abonnementsartikel

Selv om både flishuggere og brændekløvere nu til dags kan tygge sig gennem temmelig store træstammer, så er der dog en grænse for, hvor stor en mundfuld skov de kan håndtere ad gangen. Og hvad gør man så, når nu træstammerne er for store. Svaret er enkelt: Man bruger en keglekløver.

- Vi startede for et par år siden med at importere hydrauliske keglekløvere fra den tyske producent Deitmer, og de er blevet mere og mere populære, fortæller Anders Harder Nielsen fra Anker Bjerre A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som navnet antyder, er selve kløveren udformet som en kegle. I keglen er skåret et gevind, der gør, at keglen på samme tid skruer og skærer sig gennem de tykke træstammer. Herefter kan de delte træstammer senders videre gennem eksempelvis en flishugger.

God økonomi

Keglekløveren monteres på en frontlæsser, skovvogn, gravemaskine eller lignende, og der skal forholdsvis minimal kraft til at drive kløveren gennem stammerne.

- Der kan være en fin økonomi i en keglekløver. Ofte ligger de store stammer tilbage, fordi de ikke er til at håndtere, og så kan man ofte få dem billigt, siger Anders Harder Nielsen.

Og skal keglen ikke lige brug, så kan den rent faktisk skiftes ud med andre redskaber. Til Deitmermodellerne findes fem forskellige redskaber; kegle til træ, jordbor, ukrudtsbørste, stubfræser og rotorharve, så der er masser af brugsmuligheder i det tunge redskab.