I vinterferien i februar. I sommerferien i juli. I efterårsferien i oktober. I juleferien i december. Hver gang en ferie begynder, starter også indberetningerne om syge sæler på kysterne til Dyrenes Vagtcentral 1812.
- Vi får rigtig mange henvendelser i ferieperioderne fra folk, der mener at have fundet en syg sæl på stranden. Sæler gæster de danske kyster året rundt, men det er kun i ferierne, når folk også befinder sig på stranden, at vi får mange opkald, siger Claus Wiingaard, teamleder hos Dyrenes Vagtcentral 1812.
Sæler, der ligger på kysten, er dog ikke nødvendigvis syge. Ifølge Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse, er det normal sæl-adfærd, at sæler hviler på strande og sten tæt ved havet. Sælen er ikke en fuldtidssvømmer og har derfor behov for hvile, hvilket den gør på netop kysterne og andre steder, hvor den kan ligge og slappe af.
Sæler skal ikke klappes
Sæler, der ligger på stranden, er absolut ikke nogle, man bør nærme sig. De er vilde dyr og vil derfor finde det truende, hvis et menneske nærmer sig og vil i sidste instans forsvare sig.
- Hvert år sker der uheld mellem sæler og mennesker, fordi mennesker meget ofte har nærmet sig en hvilende sæl, som så har bidt ud eller andet, idet den højst sandsynlig har følt sig truet, forklarer Michael Carlsen.
En sæl er ikke i nød, fordi den ligger på stranden. Har sælen derimod tydelige overfladiske skader eller tegn på sygdom, så er det vigtigt at få tilkaldt hjælp.
Dyrenes Vagtcentral 1812 kan vejlede om håndteringen af sælen, men i Danmark er det kun Naturstyrelsen, der må håndtere sæler og hvaler i praksis. Derfor vil Dyrenes Vagtcentral 1812 henvise borgerne til Naturstyrelsen i tilfælde af en akut syg eller skadet sæl.