Abonnementsartikel

Efter et stykke tid med relativ stilhed ­omkring den danskproducerede foderautomat til ­heste fra producenten iFeed, kommer der nu for alvor turbo på maskinen, der både giver økonomiske besparelser og sundere heste. Firmaet Fremtiden Staldinventar er blevet ny forhandler af iFeeds produkter i Norden, og den nye distributør er begejstret for aftalen.

? Foderautomaten fra iFeed er enkel og ­effektiv, fortæller direktør Kaj Cassøe ­Jacobsen fra Fremtiden Staldinventar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foderautomaten monteres foran på hesteboksen, og den kan indstilles til at afgive ­foder til en foderkrybbe inde i boksen ? alt efter hestens behov og op til 30 gange om dagen

? Det er godt for hestenes maver, at de får foder tit, for de skal have deres mavesyre slået ned, og det gør de kun ved at få noget foder. På den måde kan man i mange tilfælde forhindre mavesår, siger Kaj Cassøe ­Jacobsen.

Ingen fare for stød

Til selve foderboksen hører en transformator, der placeres et centralt sted i stalden. En transformator kan styre op til 80 foderbokse, og det sker ved, at den sender et signal ud til automaten. Det betyder, at i stalden kan hver enkelt automat tilpasses de enkelte dyr således, at alle fodres individuelt. Og man behøver ikke være bange for, at der skal trækkes stærkstrøm til de enkelte hestebokse, for transformatoren sender blot 24 volt ud til automaterne.

At foderboksen fra iFeed både er effektiv og foderbesparende kan Morten Skov fra Randers nikke genkendende til. I hans nybyggede hestestald er der 40 bokse, og hver boks er udstyret med en iFeed foderautomat.

Sparer 30 procent foder

? Foderautomaterne har været med til at nedbringe vores foderforbrug med 30 procent. Det skyldes, at vi ganske enkelt undgår spild, siger Morten Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Ud over foderbesparelsen så får vi også sundere heste. Siden vi startede med foderautomater, har vi kun haft et enkelt tilfælde af kolik, og det er ret godt, siger Morten Skov og forklarer den bedre sundhed med, at hestene med den nye fodringsmetode med mange daglige fodringer undgår for meget stivelse i maven.

? Fodermaskinerne skal naturligvis monteres korrekt, men så virker de også meget stabilt. Og så er der en anden ting: Når man har så mange heste i en stald, så er der altid en vis uro under fodring, og det undgår vi nu fuldstændigt, for hestene fodres jo på samme tid - næsten da, fortæller han.

Tæt på hestens naturlige liv

Selv om foderautomaten er med til at gøre fodringen af hesten både nemmere og billigere, så er det ikke hovedformålet med foderautomaten.

? Det kan selvfølge aflaste hesteejeren, at man kan sove en time længere om morgenen, men det er ikke det, der er det ­primære. Det vigtige er, at man kommer så tæt på ­hestens naturlige liv som muligt. 80 procent af en hests tid går jo med at indtage foder, når den går på marken, så jo oftere og jo mere tilpasset den enkelte hest, man kan fodre, ­desto bedre bliver hestens sundhed, siger Kaj ­Cassøe Jacobsen.

Prismæssigt er automaten ikke uden for rækkevidde for mange hesteejere. En enkelt automat koster omkring et par tusinde kroner. Hertil kommer så cirka 800 kroner for transformatoren, der findes i fire varianter til henholdsvis 3, 16, 60 og 80 foderautomater.