Abonnementsartikel

Producenterne af frilandsæg må fra midnat ikke længere sælge deres æg som frilandsæg, men skal i stedet markedsføre dem som de typisk billigere skrabeæg. Det skyldes, at fuglene fra midnat har været inden døre i sammenlagt 12 uger som følge af fugleinfluenza. Deres æg lever dermed ikke op til de fælleseuropæiske regler for æg fra friland.

- Jeg forstår godt de avlere, der ærgrer sig over, at fugleinfluenzatruslen nu betyder, at de går glip af en merindtægt, der typisk er ved frilandsæg sammenlignet med skrabeæg, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden Danmark blev ramt af fugleinfluenza 15. november har fjerkræ skullet være under tag og bag hegn for at skærme dem mod kontakt med vilde fugle og den alvorlige fugleinfluenzatype H5N8, som siden efteråret har kostet i tusindvis af fugle livet i besætninger i udlandet.

Følger situationen

Fødevarestyrelsen følger fortsat situationen

- Vi er nødt til at holde fast i, at dyrene skal være inde for ikke at få et udbrud i en fjerkræbesætning. Sker det, bliver det for alvor dyrt. Det vil betyde en yderligere forlængelse af lukningen af eksportmarkederne med store tab for fjerkræbranchen, siger Stig Mellergaard.

Han understreger, at Fødevarestyrelsen fortsat følger situationen nøje og er klar til at løsne grebet om dansk fjerkræ, så snart fugleinfluenzatruslen er drevet over.

- Så sent som 23. januar blev der fundet en and med fugleinfluenza i Danmark, og landene omkring os melder hyppigt om smittede fugle og fjerkræ, senest et udbrud i en hobbybesætning i Ängelholm i Sverige. Derfor er vi nødt til at opretholde kravet om at holde fjerkræet indelukket, siger Stig Mellergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-kommissionen afviste tidligere på måneden, at de umiddelbart kunne dispensere fra reglerne for frilandsæg. Derfor skal frilandsæg lagt af danske høns efter midnat markedsføres som skrabeæg.