Abonnementsartikel

Sand i sengebåsene er et populært valg. Det er godt for køernes velbefindende, deres ydeevne og dermed økonomien. Men der er også udfordringer. Har man spalter i stalden, oplever mange landmænd, at kanalerne under spalterne sander til. Sandet bundfælder sig og gyllen løber som en bæk, der bliver smallere og smallere. Til sidst stoppes gennemstrømningen helt og man er nødt til at flytte spalterne for at grave sandet væk - en dyr og tidskrævende løsning.

Lad minilæsseren gøre arbejdet for dig

Det problem har Avant Danmark kigget på, og deres nye løsning er en hydraulisk gylleomrører.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Gylleomrøreren monteres nemt på Avant minilæsseren og drives af dennes redskabshydraulik. Nu kan man køre omkring i stalden og punktomrøre de steder, hvor sandet er begyndt at bundfælde sig. Man slipper for det hårde arbejde med at flytte rundt på udstyret, som ved manuelle omrørere, og der er ingen lange ledninger, som dyrene kan træde eller gnaske i, siger Jørgen Jensen fra Avant Danmark .

Omrøring af gyllen har desuden den gavnlige sideeffekt, at flueyngel i flydelaget reduceres af den mekaniske påvirkning.

Ikke kun til sand

Ifølge Avant Danmark kan gylleomrøreren bruges i alle stalde med spalter. Og her er det ikke kun sand, der giver problemer. - Halmholdig gylle kan også forårsage tilstopninger og hvis det hele pludselig står stille under spalterne, så man er nødt til at fjerne gulvet for at grave ud, bliver det en halvdyr historie. Den hydrauliske gylleomrører sænkes bare ned i spalteåbningen ? den kan gå i åbninger helt ned til 30 mm ? og løsner hurtigt ophobningerne, uden at man skal flytte på spalter eller staldens dyr, siger Jørgen Jensen.

Dansk produceret

Gylleomrøreren er udviklet i samarbejde med danske landmænd og produceret i Danmark. Den føjer sig til en lange liste af danske specialredskaber, som hjælper især mælkeproducenter i hverdagen. For eksempel strømaskine med båndudkast, der distribuerer sand eller andet sengebåsmateriale og sengebåslufter, der jævner og vedligeholder materialelaget.