Udover hesten selv er sadlen en af de største investeringer, man skal foretage som rytter. En sadel af gedigen kvalitet fås ikke for småpenge, og alene af den grund giver det god mening at tage ordentligt vare på den.
Men hvad vigtigere er, så er regelmæssig vedligeholdelse med til at forebygge, at der opstår defekter, som i værste fald kan gå ud over sikkerheden for såvel rytter som hest.
? En lædersadel af god kvalitet kan sagtens holde i 10-20 år, eller måske endda mere, hvis man passer ordentligt på den. Det kræver, at man bruger lidt tid på at vedligeholde sadlen løbende, men det kan altså godt betale sig, mener sadelmager Christina Kronborg.
Hun driver Kronborgs Sadelmageri og Rideudstyr i Højbjerg lidt uden for Aarhus, hvor hun dels forhandler sadler og andet rideudstyr, og dels beskæftiger sig med tilpasning, omstopning samt reparation af sadler.
? Når man har fundet en sadel, der passer både hest og rytter godt, handler det fortrinsvis om at opbevare sadlen rigtigt, at rengøre og pleje den jævnligt - samt naturligvis at sikre, at alle sadlens dele er intakte, fortæller Christina Kronborg, der har over 20 års erfaring som sadelmager.
Den rette opbevaring
De fleste hesteejere ved, at en passende sadelholder samt et sadelovertræk, der beskytter mod støv og snavs, er gode investeringer. Men mange har også gjort sig den sure erfaring, at det ikke nødvendigvis er nok med de to ting, hvis lædersadlen skal holdes i topform. Rummets luftfugtighed og temperatur spiller også en væsentlig rolle, da læder er et naturmateriale, som lader sig påvirke af omgivelserne:
? Det er helt klart bedst at opbevare sin lædersadel ved stuetemperatur. Et velventileret rum, der hverken er for koldt eller varmt er ideelt. Er lokalet fugtigt, kan man let få problemer med mug og meldug, mens et for varmt rum, såsom et fyrrum, kan få læderet til at udtørre og sprække på sigt, siger Christina Kronborg.
Rengøring og pleje
En sadel bliver udsat for lidt af hvert i det daglige ? lige fra slid og snavs til nedbør og sved. Så vil man holde sadlen pæn og samtidig forlænge dens levetid, kræver det både jævnlig rengøring og pleje.
? Jeg sværger til god, gammeldags sadelsæbe til rengøringen, og når sadlen bagefter er blevet tør, følger jeg op med læderfedt. Og husk nu også at komme omkring sadelpuderne på undersiden, der vender ned mod hesten, for saltet i dens sved kan nemt tørre læderet ud, påpeger sadelmageren.
Til gengæld fraråder Christina Kronborg brug af læderolie i langt de fleste tilfælde, da det har en tendens til at gøre læderet for blødt og overelastisk.
? Hvis man er i tvivl om, hvilke midler, der egner sig bedst til ens sadel, vil jeg anbefale, at man bruger rense- og plejeprodukter af samme mærke som sadlen. De er nemlig tilpasset præcis den garvning, som sadlens læder har. På samme måde findes der for øvrigt også specialmidler til kunststofsadler.
Det vigtige sikkerheds-tjek
Sidst, men bestemt ikke mindst, er det afgørende at holde et vågent øje med, om sadlen er sikkerhedsmæssig forsvarlig.
? Når man alligevel er i gang med at rense og pleje sin sadel, bør man tjekke, at alle dens dele er fuldstændigt i orden. Man skal være særligt opmærksom på sømme, samlinger og stropper, herunder især gjordstropperne, da det ellers kan gå hen at blive farligt, understreger Christina Kronborg.
? Det er desuden utroligt vigtigt at få tjekket stigremslåsen med jævne mellemrum. Giv den et par dråber olie eller WD40 og efterprøv, om den kan lukke op og i, for eksempel ved hjælp af en tang. For hvis uheldet er ude, skal låsen kunne udløse stigremmen, så man ikke risikerer at blive slæbt efter hesten med foden i stigbøjlen, slutter den erfarne sadelmager.