Abonnementsartikel

Vi har nu forladt februar og er gået ind i årets første forårsmåned, og det betyder, at det for alvor er begyndt at klø i de mange grønne fingre landet over. For forår er ensbetydende med, at vi igen kan komme i haven. Sådan da.

For det er stadig ikke meget, man kan så i sin have allerede i marts. Det er endnu for koldt for de fleste planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På denne tid af året er det desværre ret begrænset, hvad man kan gøre udenfor. Du kan lægge kartofler og måske så lidt persille og spinat i drivhuset eller i et overdækket højbed, men de fleste ting skal vente til det bliver lidt varmere, fortæller Dorthe Rasmussen, indehaver af GrowCamp og ivrig have-entusiast.

Forspiring

Hendes virksomhed, GrowCamp, er leveringsdygtig i højbede med overdækning, som i sig selv kan forlænge havesæsonen betydeligt, idet planterne står ekstra beskyttet under overdækningen. Men på det seneste er hun også for alvor begyndt at eksperimentere med forspiring.

- Hvis du er rigtig have-nørd, så betyder forspiring, at du kan gå i gang med havearbejdet allerede i januar. Og selvom det måske ikke er helt det samme som at gå rundt udenfor og grave i haven, så kan det alligevel tage de værste abstinenser, fortæller Dorthe, der selv har indrettet hele sin kælder som forspirings-laboratorium.

Hele idéen med forspiring er, at man giver de små spirer et lille forspring. Indenfor kan man nemlig bedre give planter og frø den varme og det lys, som de har behov for, men som de endnu ikke kan få udendørs.

Brug vindueskarmen

Man kan sagtens forspire i en vindueskarm derhjemme - i små potter lavet af avispapir, eller hvad man nu kan finde. Men man kan også for alvor gå ombord i forspiringen, og det har Dorthe gjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har betydet, at hun nu har lanceret en omfattende forspirings-serie, hvor man kan købe alt fra LED-lys med bordstativ over varmemåtter til særlige urtepotter, plantebakker og meget andet. Samtidig er hun gået sammen med en række erfarne havebrugere, som hun udveksler erfaringer og viden med. Det er der blevet et større forspirings- og haveunivers ud af, hvilket nu kan findes på websitet GrowCamp.dk.

- Når det kommer til forspiring, så handler det rigtig meget om at prøve sig frem og gøre sig en masse erfaringer. På GrowCamp.dk prøver vi nu at samle de erfaringer, som både andre og jeg selv har haft, så vi kan give dem videre. På den måde kan man komme igang med have arbejdet hurtigere og måske også undgå nogle af de ærgrelser, vi andre har haft, når vi har eksperimenteret, siger Dorthe Rasmussen af.