Abonnementsartikel

Vinteren har været usædvanligt mild, og dit hus er formentlig hårdere ramt af alger og andre begroninger end normalt. Disse fem ekspertråd giver en god start på forebyggende forårsbehandling af hjemmet.

Den danske vinter har været lun. For eksempel var december måned 3,3 grader varmere end normalt. Det har givet ideelle grobetingelser for alger og grønne belægninger, der nu pryder såvel mur- og plankeværk som fliser og terrassebrædder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Milde vintre er fugtige vintre, og efter en varm, våd vinter, der giver grønalger gode vækstbetingelser, oplever vi, at der er markant flere grønne belægninger. Det bør man som husejer komme til livs hvert år, men det er essentielt, hvis malerspanden eller træbeskyttelsen skal frem, siger Lars Borup, der er tekniker hos Nordsjö Idé & Design, og som her giver sine bedste råd til, hvordan du klargør huset inden malerarbejdet.

Fjern grønne belægninger i god tid

Mange kaster sig over malerarbejde og tror, at det er nok at vaske overfladen af kort inden maling. Før du begynder at male eller give træværket beskyttelse, er det dog vigtigt at fjerne alger og andre begroninger. Så hvis du ved, at din mur skal males i foråret, er det en god idé at komme i gang med husrens allerede nu, da det skal sidde i tre-fire dage. Det bare skal sprøjtes på, så klarer regnen resten, og resultatet holder i mange måneder.

Overfladen skal være ren

Når de grønne belægninger er renset af, skal overfladen vaskes af med almindelig malergrundrens, inden penslen tages i brug. I modsætning til andre typer rengøringsmiddel er malergrundrens lavet til at rengøre uden at efterlade nogen hinder, og det er vigtigt for, at din maling eller træbeskyttelse hæfter ordentligt. Er du i tvivl om, hvorvidt muren er beskidt, så tænk på dine vinduer. Samme mængde snavs sætter sig på muren -den bliver bare ikke vasket.

Væk med vandet

De fleste problemer opstår på grund af vand eller fugt, og hvis du kan se steder, der er ekstra hårdt angrebet af alger, så undersøg, om vandet frit kan løbe af. Ellers kan du overveje såkaldt konstruktiv træbeskyttelse, hvor du konstruerer bygningsdele, så der er hældning på fladerne og vandet ledes væk. Husk de seks v'er: vis vand væk -vand volder vanskeligheder.

Ikke koldt - ikke vådt

For at opnå et godt resultat skal din overflade være tør, og du skal vente med at male udendørs, indtil døgntemperaturen holder sig over minimum fem, men helst ti grader. Ved træværk er det en god tommelfingerregel, at hvis du lægger hånden på overfladen, og det føles koldt, så er det enten, fordi det er vådt eller for koldt -i begge tilfælde: Lad være med at male!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørg den lokale farvehandler

Forskellige huse og forskellige husejere har forskellige behov. Og er du i tvivl om, hvordan du giver dit hus den bedste behandling, så henvend dig ved den lokale farvehandler, og spørg løs.