Abonnementsartikel

Det er nok de færreste hesteejere, der vil sige nej til op til en 50 procents besparelse på udgifter til foder samt en stor reducering af arbejdstiden. Og lige nøjagtig økonomi og tidsbesparelse var i højsædet under udviklingen af firmaet BoPils SpotHorse fodersystem til boks, der især henvender sig til hesteejere med 30 heste eller derover.

? Besparelserne på foderet sker ved reduceret spild, bedre fordøjelse og foderudnyttelse på grund af flere fodringer i døgnet. Hertil kommer, at man ved at lade SpotHorse blande foderråvarer selv - og ikke købe dyrt færdigfoder - også sparer penge, siger Jan Blad Bonde, virksomhedsejer BoPil A/S og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Hyppige, små portioner er det mest naturlige for en hest. Det giver bedre fordøjelse og derved får man en bedre trivsel for hesten.

Bestemmer selv sammensætning

Med fodersystemet bestemmer ejeren hver enkelt hests fodersammensætning, mængde, og hvor ofte den skal fodres. Og så klarer systemet resten.

? Hesteejeren kan selv sammensætte fodertype og mængde, så det tilpasses hver enkelt hest i stalden, og det hele styres af en computer, der nøjagtigt registrerer, hvad den enkelte hest spiser, og hvornår den spiser. Det betyder, at man kan overvåge og følge hestens foderindtag og regulere tildelingen efter behov, siger Jan Blad Bonde.

Al forbrug registreres i computeren, og det har yderligere den fordel, at hvis man har pensionærheste i stalden, så kan man præcist fakturere foderforbruget.

Mindre støv og slid

Vil man have den fulde besparelse og udnyttelse af SpotHorse, kan man vælge at kombinere det med et automatisk strøsystem, der giver op til 60 procent i besparelse af arbejdstiden og samtidigt letter det fysiske arbejde og mindsker støv i staldene. Det sker ved hjælp af systemet SpotStrø, som giver små, hyppige portioner frisk strø i boksen. Lige som med fodersystemet er mængde og type bestemt af ejeren, og den kan tildeles uden ekstra arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BoPil blev etableret af Jan Blad Bonde i 1991, og firmaet, der er beliggende i nærheden af Sønderborg, har specialiseret sig i at levere skræddersyede foderløsninger i hele Nordeuropa til blandt andet heste.