Blue Hors Unghestechampionat har efterhånden fået en tradition med udenlandske dressurryttere som testryttere, og vi har tidligere set topryttere som Jan Brink, Carl Hester, Rune Willum, Hasse Hoffmann og Charlotte Dujardin. For mange hesteejere og -avlere er det en stor og bevægende oplevelse at se sin unghest arbejde under en af verdens mest erfarne og succesfulde ryttere og samtidig få ros for sine kvaliteter.
I lighed med programridning under egen rytter indgår fremmedryttertesten i den samlede bedømmelse og kan således rykke på det foreløbige resultat. Det giver en ekstra dimension af spænding og er en af grundene til, at fremmedryttertest er blevet en stor publikumsmagnet i unghestechampionatet. Udover selve karaktergivningen er det testrytterens udtalelse om hestens kapacitet og potentiale, der afventes i spænding. I år er det den internationale dressurrytter fra Tyskland, Dorothee Schneider, der skal ride og bedømme de bedste af de unge dressurheste, og er der noget, hun har erfaring i, så er det unghesteridning og uddannelse af ungheste frem mod sportens højeste niveau.
Opvokset med avl og dressur
Dorothee Schneider er vokset op i en familie med stor lidenskab for dressurheste. Hendes far, Hans Eberhard Schneider, har selv redet, undervist og dømt dressur hele livet, og som passioneret trakehnerhesteavler har han avlet elitehingsten Van Deyk, som Dorothee i en ung alder red op til Grand Prix med hjælp af sin far.
Hun måtte kæmpe sig til at få undervisning hos sin altid travle far og blev derfor sin egen meget strenge ridelærer ? ikke så meget ved brug af spejle men ved at udvikle en fornemmelse for, hvad der var korrekt, og ved hele tiden at søge følelsen af lethed og ubesvær. For Dorothee er en tilfreds hest den bedste belønning.
Som 33-årig overtog Dorothee Schneider sine forældres avlsgård og ridecenter Skt. Stephan, hvorfra hun med hjælp af forældrene driver sin egen forretning med uddannelse af dressurheste. Fra sin opvækst har Dorothee tilegnet sig et dybt og bredt kendskab til avl og har ligeledes erfaring med tapning og inseminering. Hun har et tæt samarbejde med stutteriet Peterhof og uddanner nogle af stutteriets bedste heste, heriblandt avlshingsten Sezuan, som hun tre år i træk har redet til sejr i ungheste-VM.
Målrettet træning har båret frugt
Det har været Dorothees drøm helt fra barnsben at ride for Tyskland ved de store internationale mesterskaber og særligt ved de Olympiske Lege. I 2012 fik hun for første gang chancen for at ride OL, idet en af hendes elever stillede sin hoppe Diva Royal til rådighed for Dorothee. Ekvipagen var med til at vinde tysk holdsølv og blev nr. 7 individuelt. I 2016 var hun sammen med vallakken Showtime en vigtig del af det tyske guldvindende OL-hold og sluttede individuelt som nr. 6.
Foruden sin far har Dorothee fået undervisning af Klaus Balkenhol, Holger Schmezer, Jean Bemelmans, Michael Rasch og Hans Riegler. Hun er en yderst erfaren uddanner og har trænet utallige heste fra unghesteniveau til S. Faktisk har hun selv uddannet de fleste af sine Grand Prix-heste.
OL-rytter i Katrinelund Unghestechampionat
Blandt de tidligere testryttere i springning har vi haft kapaciteter som Carl Johan Krabbe, Horst Rinkus, Johnny Hansen, Stein Endresen og Lars Bak Andersen. Nu har Dansk Varmblod i samarbejde med Lars Bak Andersen headhuntet den svenske OL-rytter Henrik von Eckermann, som testrytter i Katrinelund Unghestechampionat i springning, hvor landsholdsrytter Lars Bak Andersen de seneste år har trukket mange publikummer til.
I år kunne Lars desværre ikke få datoen i Herning til at passe ind i en travl kalender, men det er vigtigt for ham, at ryttere, heste og publikum får en god oplevelse, når testrytteren sætter sig i sadlen. Han har derfor været med til at finde den helt rette rytter til jobbet.
Henrik er et rigtigt scoop
Det bliver den 35-årige svenske OL-rytter Henrik von Eckermann, som i år vil teste springhestene i Katrinelund Unghestechampionat. Henrik von Eckermann begyndte at ride som 14-årig, blev trænet af den svenske OL-rytter Peder Fredricson og vandt i sit sidste år som ungrytter EM-sølv i 2002 i Bernstorffsparken med det svenske hold. Henriks gode blik for afstande og rytme, i kombination med en let ridestil, sikrede ham en plads som rytter hos Ludger Beerbaum i Riesenbeck. Dengang i 2002, var Henrik blot 22 år. Nu er han selvstændig i en stald udenfor Bonn i Tyskland.