Kattens Værn kan, overordnet set, glæde sig over tallene for 2016. Når man sammenholder med tallene fra 2015, afslører de nemlig en stigende interesse for de danske vildtlevende og herreløse kattes velfærd. Det skriver Kattens Værn i en pressemeddelelse.
Det skønnes at der i Danmark lever omkring 500.000 vildtlevende og herreløse katte. Og selvom Kattens Værn i gennemsnit "kun" har kontakt med cirka en procent af disse katte årligt, så har de via deres internater, formået at finde nye hjem til knap 20 procent flere end året før. Denne stigning vurderes til dels at skyldes, en stigende interesse for at adoptere fra dyreværnsorganisationer.
Men det er især tallene vedrørende genudsætninger, der giver smil på læben ved dyreværnsforeningen. Knap halvdelen af katteinspektørerne har nemlig i 2016 lavet markant flere genudsætninger end året forinden. Flere af dem kan gå så langt som at konstatere en stigning på over 100 procent.
Genudsætninger
Én af Kattens Værns mærkesager er netop genudsætninger, hvor mere eller mindre vildtlevende katte, bliver indfanget, mærket og neutraliseret, for så at blive genudsat samme sted. Beboeren, eller ejeren af matriklen, hvor katten genudsættes, siger samtidig ja til at sørge for kattens ve og vel fremover, i hele kattens levetid. Dette værende sig i form af kost, logi og eventuelle dyrlægekonsultationer.
Bor beboeren i en kommune som Kattens Værn har en aftale med, kan en genudsætning ske for 600 kroner per kat. Ved at få katten neutraliseret mindsker man sandsynlighederne for sygdomme, som især hos hunkatte, kan være slemme.
Aftale med 44 kommuner
Kattens Værn havde i 2016 kommuneaftaler med 44 af landets 98 kommuner. Dette er en uvurderlig hjælp til foreningens arbejde, da disse kommuner dækker omkostningerne på indfangninger af vildtlevende og tilløbende katte, inden for egne kommunegrænser. I de kommuner, hvor der ikke er en aftale, skal borgeren nemlig selv betale for indfangningen, og det beløber sig til minimum 800 kroner. En nævneværdig detalje er, at der i de fleste tilfælde er tale om mere end en enkelt tilløber, når Kattens Værn kontaktes, så det kan hurtigt løbe op økonomisk.
Populær ordning
I 2016 blev der indgået samarbejde med seks nye kommuner, imens fire har valgt at opsige samarbejdet her i 2017. Dyreværnsforeningen kan konstatere at opsigelserne ofte sker, på trods af at antallet af sager er stigende. Så snart borgerne erfarer, at kommuneaftalerne eksisterer, er de meget glade for at benytte sig af dem. For eksempel indgik Holbæk kommune en aftale med Kattens Værn i 2016. Og antallet af sager er i den periode gået fra 16 sager i 2015, til 71 sager i 2016, altså en betragtelig stigning.
Dette er en tendens Kattens Værn generelt ser, når de opretter nye kommuneaftaler. Flere borgere er villige til at gribe ind og tage kontakt til Kattens Værn. Og derved kan katte-populationen, til en vis grad, styres.
- Men jo flere der benytter aftalen, desto mere koster det, og måske er det derfor, vi oplever at kommunerne opsiger aftalerne igen, udtaler direktør for Kattens Værn, Therese Wilbert. Dog viser en beregning, at en kommuneaftale for den enkelte borger, ikke vil koste meget mere end fem - otte kroner om året, og det må siges, at være i småtingsafdelingen.