Abonnementsartikel

Foråret er kommet, og påskeliljerne er ikke det eneste der blomstrer: Foråret er nemlig også sæson for boligsalg. Men med store boligdrømme og flyttekasser følger der også tilstandsrapporter og med en hurtig tur rundt om og i dit hus, kan du spare både penge og anmærkninger i tilstandsrapporten.

OBH-Gruppen er en af Danmarks største rådgivende ingeniørfirmaer og udfører tusindvis af tilstandsrapport hvert år. Bygningssagkyndig fra OBH-Gruppen, Christina Schjervig, har syv tips til, hvordan du hurtigt og billigt kan mindske husets skader og få en pænere tilstandsrapport:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rens tagrenden

Hvis efterårets blade stadig ligger i tagrenden, er det en god idé at få renset tagrenden. Faktisk kan det give en anmærkning i tilstandsrapporten, hvis vandet løber over. Rensning af tagrender og sikre dig at både render og nedløb er intakte.

Skift eller reparer dine vinduer

Vinduerne er et let offer for skader. Men det er ikke nødvendigvis så slemt, som det kan se ud. Er din rude punkteret, er det en god idé at få det skiftet, hvis det er muligt. Hvis man har vedligeholdt sine vinduer, kan det være nok bare at male dem endnu en gang.

- Faktisk er det en god idé at male alt husets træværk inden den byggesagkyndige kommer på besøg, siger Christina Schjervig fra OBH-Gruppen.

Udskift knækkede klinker

På grund af vand kan badeværelset være et udsat område, og flere fejl kan komme med i tilstandsrapporten. Men hvis man hele tiden sørger for at vedligeholde badeværelset, er der ikke så meget at frygte. Så sørg f.eks. for at få skiftet eventuelle knækkede klinker, så vandet ikke kan løbe igennem.

Ryd op i kælder og på loftet

Tilstandsrapporten dækker kun de områder, som den bygningssagkyndige kan komme til. Derfor er det vigtigt, at du har gjort klar til, at den bygningssagkyndige kommer forbi ved blandt andet at flytte gamle kasser og andre sager. Hvis man sørger for, at hele huset er tilgængeligt, kommer der både en fuldendt tilstandsrapport og bedre arbejdsforhold for den bygningssagkyndige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fiks fugerne

Fuger på badeværelset er en klassiker. Sørg for at fugerne er tætte, så der ikke kan løbe vand ind i konstruktionen og medføre skade. Fuger omkring vinduer og døre udvendigt bør også efterses.

- Det er ikke en særlig dyr post, men hvis fuger er defekte, er der risiko for vandindtrængning i konstruktionen og dermed en skade i tilstandsrapporten, fortæller Christina Schjervig.

Grav jord væk

Afstand mellem terrænet og ovenliggende bygningsdele, eksempelvis murværk, ventilationsriste til krybekældre og træbeklædning bør være mindst 10 centimeter for at undgå, at overfladevand medfører skade i konstruktionerne. Så hvis jorden omkring soklen er lidt for høj, er det umagen værd at få det gravet væk, så du opnår en passende afstand.

Få styr på eltavlen

Eltavlen skal være korrekt opmærket med mærkater om tilhørsforhold og sikringshoveder, og tavlefronten skal være intakt uden huller eller skader.

- Og så kan man lige trykke på relæet og se om testknappen fungerer, siger Christina Schjervig.