Abonnementsartikel

Efter en hest har været igennem den akutte behandling af forfangenhed, så følger typisk en lang periode med sygebeslag.

- Det er det, vi kalder en hulslået ringsko. Den er frilagt i sålen og med lædersål, muligvis med pakning, til at beskytte hesten mod sten og den slags, da hovene er meget sensitive, fortæller dyrlæge Peter Hjuler, Horsedoc.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis behandling af forfangenhed sker i rette tid, er der gode udsigter for helbredelse, men desværre skal man regne med, at en hest, der har haft forfangenhed meget ofte skal have specialbehandling resten af livet - i større eller mindre omfang. Og i nogle tilfælde kan tilstanden udvikle sig til kronisk forfangenhed.

Kun 80 procents styrke

- Når hestens hove begynder at hele og vokser sammen igen, så er det kun med 80 procent af den normale styrke i hoven. Det betyder også, at hvis hesten bliver forfangen igen, så bliver hoven ringere og ringere. Så det er meget vigtigt, at når man én gang har haft en hest med forfangenhed, at man gør hvad man kan, for at det ikke kommer til at ske igen, understreger Peter Hjuler.

Er det en livslang karantæne på jordfold?

- Jeg vil ikke sige, at hesten er tvunget til at stå på jordfold resten af livet, man kan selvfølgelig forsøge med en forsigtig indgræsning. Men generelt vil jeg sige, at der ikke er nogen grund til at løbe en risiko, siger Peter Hjuler.

- Den næste forfangenhed er en større sandsynlighed for at blive den sidste. Man er nødt til at tage det alvorligt. Når hesten én gang har haft forfangenhed, så har den en større risiko for at blive det igen.