Abonnementsartikel

Økologiske fødevarer bliver revet ned fra supermarkedernes hylder, og flere landmænd vælger at lægge om til økologi. Den udvikling forventes at fortsætte i 2017, viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer.

Danske virksomheder mangler økologisk svine- og oksekød, og asiatiske forbrugere betaler gerne 50 kroner for en pose dansk, økologisk müsli. Eksporten af dansk økologi stiger, og det samme gør landmændenes interesse for at lægge om til økologisk drift. Den tendens fortsætter i 2017. Det viser nye tal fra Seges Økologi, der hører under Landbrug & Fødevarer. Videncentret har lavet en rundspørge til rådgivningscentrene for at høre deres forventninger til omlægning af areal til økologi i 2017.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På baggrund af de gennemførte omlægningstjek og øvrige økologirådgivning forventer de, at der i år vil blive ansøgt om økologisk arealtilskud til 22.000 nye hektar. Det er fordelt på 17.500 hektar fra omkring 200 nye bedrifter og 4.500 hektar fra 100 eksisterende bedrifter. Hovedparten af det nye areal kommer fra bedrifter med planteavl samt blandede bedrifter med svin, fjerkræ og kødkvæg. I dag findes der omkring 2.600 økologiske landbrug i Danmark.

Vækker glæde

Prognosen glæder Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer:

- Der er rigtig mange landmænd, der lige nu overvejer, om de skal lægge om til økologi. Efterspørgslen på de økologiske varer stiger og stiger, og derfor er det en god forretning at producere økologisk, siger hun og fortsætter:

- Der er i de seneste par år kommet rigtig mange nye økologiske mælkeproducenter, griseproducenter og fjerkræavlere. De efterspørger alle økologiske korn og grovvarer til deres dyr. Efterspørgslen er derfor steget meget mere end produktionen hos planteavlerne.

Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer nu endnu flere landmænd til at overveje, om en omlægning til økologi kan være en mulighed for dem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes jo, at det er en skam, hvis vi for eksempel ikke kan producere nok økologisk korn og grovfoder herhjemme, siger Kirsten Lund Jensen.