Abonnementsartikel

De tunge og forureende diesellifte er ved at være fortid. I stedet vil miljøvenlige hybridudgaver være fremtiden for en del af liftmarkedet, forudser forhandleren Jøma Lift Teknik A/S fra Kolding.

Navnet på liften, der ifølge Jøma Lift bliver synonym med den forandring, der lige nu er i gang på liftmarkedet, er Z60-37FE. En forandring, der sender de forurenende diesellifte et skridt nærmere kirkegården. Fremtidens liftmarked bliver nemlig præget af hybrider, hvis man skal tro den koldingensiske forhandler Jøma Lift Teknik A/S, der blandt andet forhandler bomliftshybriden, Z60-37FE, fra producenten Genie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Miljøkravene bliver skrappere hele tiden, og fra 2019 bliver den tilladte emissionsmængde strammet nok en gang. Derfor er liftproducenterne nødt til at bruge mange penge på dyre og miljøvenlige dieselmotorer. Dette gør pludselig hybridudgaven, der primært kører på el, meget interessant for køberne, da den samlet bliver den billigste løsning. Hybriden giver også nye muligheder for besparelser, da den kan bruges både inden- og udendørs, siger Jørgen Martinsen, der er direktør i Jøma Lift Teknik.

Liftudlejer er begejstret

Som den første i Europa fik den danske liftudlejer, Lift & Løft ApS, en Z60-37FE i flåden i andet halvår 2016, og indehaver Mads Laursen er begejstret:

- Nu har vi haft liften i nogle måneder, og den har været en succes for både os og vores kunder. Liften er næsten støjfri, og det er med til at forbedre arbejdsglæden, da kunderne ikke behøver at høre en dieselmotor stå og snurre. Desuden er det nemmere at kommunikere med kollegaer på jorden, fordi der ikke er larm, siger liftudlejeren.

Økonomisk og nem at betjene

Hybridliften er ligeså hurtig at betjene som en traditionel diesellift, men betydeligt billigere i drift, fordi den ikke kræver så meget brændstof.

- Flere kunder kan med fordel lære, at de ikke behøver at bruge dieselmotoren. For mig er der ingen tvivl om, at hybridlifte er fremtiden, fortæller Mads Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De opgaver, som liften primært er udlejet til, er store bygge- og vedligeholdelsesopgaver i byområder, hvor støjgenerne ved dieseldrevne maskiner er store, og hvor ansatte tidligere har været generet af at skulle bruge larmende, dieseldrevne lifte. Ifølge Jørgen Martinsen er det i første omgang specielt sakse- og bomlifte, der har et stort potentiale som hybrider, da de kan bruges både inden- og udendørs og dermed spare en liftmaskine. Samtidig slipper brugeren for unødig miljøbelastning og arbejdsgener, der følger med en dieselmaskines brummen.

- Batteriteknologien er endnu ikke god nok til, at den kan bruges ved andre lifttyper, hvor belastningskravene er større, men der sker lige nu meget på området, siger liftdirektøren.