Abonnementsartikel

Værktøjsproducenten Bosch udvider borehammersortimentet med EC-motor med to særdeles kraftfulde maskiner: GBH 18V-26 Professional og GBH 18V-26 F Professional. Begge maskiner har en slagenergi på 2,6 J og dermed 50 procent mere slagkraft end den hidtil mest effektive 18 V-borehammer.

De kan derfor sammenlignes med en ledningsdrevet maskiner - ikke mindst på grund af deres EC-motor, der er helt vedligeholdelsesfri og særdeles effektiv på grund af den høje virkningsgrad. Der kan vælges mellem en model med fast patron og en model med skiftepatron (F), hvor der også medfølger en selvspændende borepatron til rundskaftbor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemprøvet elektronik

For at sikre, at håndværkeren kan arbejde kontrolleret ved krævende opgaver, er maskinerne udstyret med KickBack Control. Opstår der en pludselig rotation af borehammeren omkring boreaksen - eksempelvis ved fastklemning af boret - slår den integrerede sensor motoren fra på brøkdele af et sekund.

Der ud over kommer boremaskinerne med Electronic Precision Control (EPC), der kan begrænse borehammerens maksimale ydelse til 70 pct. ved langsommere acceleration. Det betyder, at håndværkeren lige fra starten kan arbejde med slagfunktion og derved spare et arbejdstrin - boret glider ikke ved forboring.

Færre vibrationer

Den nye generation af 18 V-borehamre fra Bosch har også fået en ny udformning og er blevet optimeret til ergonomisk arbejde. Håndgrebet ligger nu på linje med boreaksen på begge maskiner, og denne L-form sikrer skånsomt, at arbejdet bliver mindre trættende. Desuden har begge borehamre et dæmpningselement, der afkobler hovedgrebet fra hammerens drev og dermed reducerer vibrationsbelastningen.

Aktiv støvudsugning

For første gang tilbyder Bosch de nye 18 V-borehamre med en aktiv og integreret støvudsugning, for at reducere støv under arbejdet. GDE 18V-16 Professional kan efter behov ganske enkelt sættes på borehammeren, og den har sin egen motor, som også forsynes med akku-energi fra borehammeren. Og så er udsugningen udstyret med en Auto-Power-On/Off-funktion, der gør borearbejdet med støvudsugning nemt og rent. Funktionen starter automatisk sammen med borehammeren, men har to sekunders efterløb for bedst mulig at fjerne støvet, efter at boreprocessen er stoppet. Derudover bidrager det integrerede HEPA-filter til en pålidelig støvbeskyttelse, og så kan det rengøres og tømmes hurtigt og nemt - ligesom støvbeholderen.