Abonnementsartikel

Kongskilde ligger midt i Tystrup-Bavelse, der er Sjællands svar på Silkeborgsøerne med stejle bakker, tætte skove, dybe søer og en stor å, der løber gennem en 15.000 år gammel dal. På det nye naturcenter kan man nu få et overblik over det varierede terræn inden eller efter, man begiver sig ud i det. Ligesom man kan få inspiration til temature, mad i naturen, fiskeri og overnatning i det fri.

- Området er fantastisk at bevæge sig rundt i og gemmer på mange herlige naturoplevelser og gode historier. Den nye udstilling er bygget op omkring otte temaer, der tager dig hele vejen rundt om Kongskildes spændende natur, og historierne stopper ikke bare ved centerets dørtrin. De fortsætter ude på de i alt otte temaruter på 1-5 kilometer, hvor man kan opleve de historier, vi præsenterer, siger projektmedarbejder Elly Andersen, Naturstyrelsen Storstrøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forfølg et tema til fods

Et af temaerne er fortællingen om landskabet ved Tystrup Sø. De stejle bakker opstod, da en isstrøm som en gigantisk bulldozer skubbede jordbunden foran sig for omkring 22.000 år siden.

Omkring 5.000 år senere kom en ny isstrøm fra sydøst. Under den løb en buldrende smeltevandsflod, som gravede en dyb fure ned i underlaget. Da isen forsvandt, lå furen tilbage som en dal med Tystrup Sø, der i dag er 23 meter på det dybeste sted.