Abonnementsartikel

I 2016 blev det nødvendigt at aflive den tyr, som ankom til Almindingen sammen med seks bisonkøer tilbage i 2012. Dermed stod flokken uden en voksen tyr. Det bliver der nu lavet om på, for i næste uge får Naturstyrelsen Bornholm en ny bisontyr fra et polsk bisonprojekt.

- Bisonflokken er på få år blevet en turistmagnet på Bornholm, og samtidig plejer de naturen, så den bliver mere rig. Så det er på flere måder en god nyhed, at det er lykkedes at finde en avlstyr. Tyren er blevet udvalgt som egnet af det europæiske avlsprogram. Den er født i 2013 og kommer fra et bisonprojekt i Goluchow, siger skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen Bornholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal have ro

Bisontyren ankommer fra Polen lørdag den 6. maj. Bisonskoven vil være lukket for offentligheden på dagen og i hvert fald frem til og med fredag den 12. maj. Det sker for at give tyren ro til at vænne sig til det nye område og sin nye flok. Forud for sejlturen til Bornholm har den været i karantæne og har fået en kraftig behandling mod eventuelle parasitter.

Efter tyrens ankomst vil bisonflokken være på 16 individer, men for at undgå indavl bliver flokkens ældste ungtyr sendt til et nyt bisonprojekt i en offentlig skov grænsende op til Knuthenborg Safaripark i løbet af 2017.

- Den unge bornholmskfødte bisontyr bliver starten på en ny, dansk bisonflok her i Knuthenborg, så man fremover vil kunne opleve de majestætiske dyr tre steder i landet. Tyren vil blive overført til vores nye bisonindhegning i løbet af 2017, og vil sammen med flere bisonkøer udgøre grundlaget for den nye flok. Her kommer der ligeledes til at være vildsvin, siger Christoffer Knuth fra Knuthenborg Safaripark.

De tre steder i landet, hvor man fremover vil kunne se europæisk bison er: Almindingen på Bornholm, Randers Regnskov og altså nu også Knuthenborg Safaripark.

Naturstyrelsen afholder en gratis guidet tur i bisonskoven torsdag den 11. maj klokken 16. Her kan man være heldig at se den nye tyr. Turen starter ved Lindesbjerghus.