Abonnementsartikel

For nogle år siden var military-rytter Louise Plaun en del af den statistik, der nådesløst viser, at cirka 7.600 personer hvert år kommer galt af sted under ridning. Og havde det ikke været for en airbag-vest, ville hun højst sandsynligt også have været en del af de dødsfald, der også sker hvert år.

- Jeg væltede med hesten. Da jeg falder af, folder vesten sig ud - lige før hesten vælter henover mig med hele sin 700 kilo tunge vægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om Louise Plaun efterfølgende både var indlagt i Sverige, hvor ulykken fandt sted, og på hospitaler i Danmark, hvor hun blev opereret på Rigshospitalet for dobbelt bækkenbrud, så mener hun selv, at hun slap forholdsvist billigt fra den voldsomme begivenhed.

- Lægerne i både Sverige og Danmark sagde enstemmigt, at havde det ikke været for vesten, så var det gået meget, meget værre. Nu slap jeg for indre blødninger, fortæller hun.

I dag kunne den erfarne rytter ikke drømme om at ride ud i terræn uden at have airbag-vesten på.

- Det handler om at beskytte rygrad og vitale dele af kroppen, og den er på ingen måde til gene, understreger Louise Plaun.

Populær som fødselsdagsgave

Vesten, der reddede Louise Plauns førlighed, er en model Hit Air, som hun har købt hos Broholm Trading i Bogense. Her har ejer Trine Schonnings forhandlet de effektive veste siden 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I starten solgte vi fleste veste til hel- og halvprofessionelle, men lige pludselig begyndte bredden at komme på, og nu sælger vi til alle slags ryttere, siger Trine Schonnings.

Vesten er blandt andet blevet et stort hit som 18 års fødselsdagsgaver.

- Jeg synes, at det er rigtigt rart, at især mange unge mennesker er begyndt at ønske sig sikkerhedsudstyr. Mange vælger at skifte pladevesten ud med en airbag vest, når de bliver 18 år, Faktisk har vi lige solgt én til konfirmationsgave, fortæller hun.

I dag kræver Dansk Ride Forbunds reglement, at man bruger en pladevest, indtil man fylder 18 år, såfremt man ønsker at deltage i konkurrencer under DRF.

Giver tryghed

Hit Air-vesten er et japansk produkt, der oprindeligt er udviklet til motorcykelsporten. Vesten er i princippet en stofvest, som er blød og føjelig, og inde i stofvesten ligger en slags luftmadras. Den fungerer ligesom en airbag i en bil. Som rytter fastgør man en line fra vesten til sadlen, og i det sekund man falder af, bliver en CO2-patron aktiveret og vesten bliver pustet op. Og det går lynhurtigt. (Se video)

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Folk er trygge, når de rider med dem. Vi har mange, der bruger vesten, fordi de tidligere er blevet skadet under fald og frygter at falde af igen.

Det ridende politi

Hit Air-vesten kan fås til børn fra fire års alderen og op til voksen-størrelser. Broholm Trading har eneretten til vesten i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, og salget går strygende. Trine Schonnings har blandt andet været i Sverige for at udstyre det svenske ridende politi med vesten, som nemt kunne passes ind over både våben og uniform.

- Jeg var i både Malmø og Göteborg for at prøve veste på dem for at være sikker på, at de fik de rigtige størrelser, og vi testede dem med fuldt kampudstyr, og det var ikke et problem, siger Trine Schonnings.

Nu ser det ud til, at den populære sikkerhedsvest er på vej til at finde et nyt marked. En af landets største importører af ATV-maskiner er i gang med at teste den. Og det virker da også som et indlysende valg, for netop ATV-kørere er yderst udsatte under kørslen.