Abonnementsartikel

En ko er ikke bare en ko. I hvert fald ikke på Historisk Dyrskue, hvor man i år har fokus på "Malkekvæg gennem tiden"

Det er Ringkøbing-Skjern Museum, der i mere end 20 år har afholdt Historisk Dyrskue, og grunden til at man i år har valgt dette tema er, at vi herhjemme gennem århundreder har fremavlet kvægracer med de egenskaber, vi ønskede. Det betyder, at racerne har været under konstant forandring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med årets tema "Malkekvæg gennem tiden" ønsker Ringkøbing-Skjern Museum at sætte fokus på forskellige racers udvikling og anvendelse. Som gæst vil du kunne høre dommerne fortælle om racerne, fordybe dig i en miniudstilling og ikke mindst se og klappe de forskellige racer.

- Landbrugshistoriens kvægracer er mangfoldige. Ved kun at udstille de racer, der officielt er udnævnt som bevaringsværdige, afskæres en del af historien om det danske kvæg. Nu, hvor vi har åbnet op for andre racer, kan vi på det Historiske Dyrskue vise en mere helstøbt fortælling om kvæg i den danske landbrugshistorie, siger formidlingsinspektør Per Lunde Lauridsen.

Den gamle stemning

Dette års Historisk Dyrskue bliver afholdt på Bundsbæk Mølle søndag d. 18. juni, og udover at sætte særligt fokus på malkekvæg gennem tiden, så sørger man også for at frembringe den gamle markedsstemning. Lirekassemanden spiller op, og de mange heste, kvæg, får, geder med videre vil fredeligt stå og gumle på høet, mens man går rundt mellem dyrene og de flotte og aldrende veterantraktorer og -maskiner.

På dyrskuet kan man se udviklingen i landbrugets maskiner fra tidligere tiders små maskiner med få hestekræfter til vor tids kæmpe maskiner. De mange historiske dyreracer trækkes rundt i ringen og bedømmes af kyndige dommere, der selvfølgelig er med hvide kitler, stok og bowlere.