Abonnementsartikel

Ukrudt, insekter og svampe. I denne tid har landmænd over hele landet travlt med at holde markerne fri for smådyr og vækster. Men der er samtidig risiko for uheld, og hvis sprøjtemidlerne havner andre steder end på marken, kan det blive særdeles dyrt.

Netop nu er landmænd og maskinstationer landet over i gang med at sikre den kommende høst mod ukrudt, svampe og insekter. Det giver anledning til at genopfriske de gode råd til sikker transport af blandt andet sprøjtemidler, påpeger forsikringsselskabet Topdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvert år ser vi skader, hvor store mængder sprøjtemidler løber ud i naturen, for eksempel på grund af at traktor og beholder er væltet. Det er ofte forbundet med meget store udgifter, både til oprensning og ødelagt materiel? siger agronom i Topdanmark Svend-Anker Worm.

Husk at låse trækbommen

De gode råd handler især om, at man altid kører efter forholdene, og at man sørger for at udstyret er i orden inden man tænder traktoren og kører ud på veje og marker.

- Det er utroligt vigtigt, at føreren er opmærksom på at traktoren og tankvognen har et højt tyngdepunkt. Kører man stærkt på steder, hvor der er ujævnt eller terrænet skråner, kan man derfor let vælte. Risikoen er også høj, hvis man glemmer at låse trækbommen ved vejkørsel siger Svend-Anker Worm.

Sidste år kostede den dyreste forureningsskade omkring en million kr. Det er især udgiften til oprensning, der koster dyrt, men skaderne på selve sprøjten løber også op.

- Vi opfordrer til at man virkelig forbereder disse opgaver grundigt, sørger for at have god tid og er påpasselig med opgaven, fordi sprøjtemidler kan gøre alvorlig skade på miljøet og skade landbrugets image. Er uheldet ude er det vigtigt at have den rette ansvarsdækning, siger Svend-Anker Worm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lys og reflekser

Da de bedste tidspunkter at sprøjte er ofte tidligt om morgen og om aftenen, hvor der er mindst vind. Det betyder, at man bør være særligt opmærksom på at man er synlig for de andre trafikanter på vejene til og fra markerne. De andre trafikanter forventer ikke der er arbejdsmaskiner på vejen på disse tidspunkter.

- Det råd gælder naturligvis hele døgnet og hele året. Det er landmandens og maskinstationens pligt at sørge for at alle maskiner er udstyret med korrekt lys og advarselstrekant? siger Svend-Anker Worm.