Abonnementsartikel

Hvis man er på udkig efter en hest, der er blid, hårdfør, nøjsom, nem og smuk, så er der flere populære racer at vælge imellem. Men hvis man drømmer om en hest, der er blid nok til et barn, stærk nok til en voksen, er venlig og elsker selskab og samtidigt har den mest fantastiske krøllede pels, så er det en Curly-hest, man skal møde.

Og hvis man samtidigt er allergiker og drømmer om at få hest igen, så er Curly-hesten en vej tilbage til hestelivet. Curly-hesten er nemlig allergivenlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en fantastisk hest. Den har utroligt dejligt temperament. Det er en rigtig god familiehest. Den er blid nok til et barn, og stærk nok til en voksen, fortæller Anna Grønbech Sørensen, der er en af de eneste Curly-avlere i Danmark.

Mødte Curly-hesten i Canada

Anna Grønbech Sørensens kærlighed til den specielle Curly-hest opstod for over 10 år siden, da hun efter endt uddannelse fik arbejde på et Curly-stutteri i Canada.

- Først tænkte jeg, at det var nogle spøjse heste, der så ud som om, de havde været i en tørretumbler. Men jeg faldt meget hurtigt for dem. Det er nogle rigtigt rare heste. De vil utroligt gerne, og så har de alle fire ben solidt plantet på jorden, så det er en hest, der altid er nem at have med at gøre, siger hun med tydelig stolthed i stemmen.

Driver Curly-stutteri

Fra landstedet ved Tønder driver Anna Grønbech Sørensen et lille Curly-stutteri. Hun fik den første hoppe hjem til Danmark i 2005, og siden kom der hingste til. Alle fra stutteriet i Canada.

- Den race, jeg har, er en nordamerikansk Curly. Den oprinder fra Mustangen. Det er stadig et mysterium, hvordan curlygenet er opstået. Men den er afbilledet i den indianske kultur, hvor Sioux-stammens høvdinge fik Curly-heste. Det var en særlig ære, siger Anna Grønbech Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historien om Curly-hesten i den indianske kultur underbygges af det faktum, at den indgår i tidlige kunstafbildninger, der illustrerer det berømte slag "Battle of Little Bighorn".

Ekstra gangart

Da Anna Grønbech Sørensen i sin tid begyndte at avle Curly-heste, var der meget få af dem i Europa. Og de var meget dyre. I dag er der kommet flere til, og Curly-hesten er avlet i mange retninger, så de findes i både helt små og temmelig store eksemplarer.

- Jeg har valgt at avle den rene linje. Der er cirka 10 procent, der har en gangartslinje. Og de har en ekstra gangart, ligesom islænder-hestene, Det er så lidt forskelligt, om det er en Tølt, Foxtrot eller en Running Walk. Det er lidt forskelligt fra hest til hest, siger hun og fortsætter:

- De heste er rigtig pæne i eksteriøret, og så har de en superflot curlycoat. De har meget man og hale, det er en en rigtig prinsessehest, siger hun og griner.

Allergivenlig

Ud over den berømte krøl, der kommer i forskellige former som krøllet pels over det hele, eller blot markante krøller på hovskæg, man og ører, så har Curly-hesten en helt speciel fordel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Curly-hesten er allergivenlig. Man siger, at 80 procent af allergikere ikke reagerer på dem, og de sidste 20 procent har mindre reaktion end ved en almindelig hest. Mange af dem, jeg sælger til i dag, har enten allergi i familien eller er selv allergikere, så Curly-hesten er et vindue for dem til at holde hest igen, siger den unge stutteriejer.

Stærk og nøjsom

Vælger man at invitere en Curly-hest ind i familien, får man en hest, der både er stærk og nøjsom. De kan gå ude hele året og trives rigtig godt i løsdrift. Og så har de mange talenter.

- Curly-hestene er avlet i mange retninger, så man kan bruge dem til mange ting. De er gode til både klassisk dressur og westernridning, og så er der rigtig mange, der på grund af deres rolige sind har dem som terapiheste, siger Anna Grønbech Sørensen, der netop har præsenteret sine heste på Roskilde Dyrskue.