Abonnementsartikel

Hvad skal man gøre for sit kæledyr, når medierne fortæller, at den franske hjerte/lungeorm er kommet til Danmark og kan være livstruende for hunde? Hvordan med andre former for parasitter som bændelorm og spolorm? Og er det ikke katte, der oftest får orm, fordi de som rovdyr jager mus og fugle i naturen?

Ét svar kan fjerne tvivlen: Det er vigtigt at komme regelmæssigt til dyrlæge og få sin hund eller kat undersøgt, så den rigtige diagnose kan stilles. For et sundt kæledyr, der ikke færdes på steder med risiko for parasitangreb, behøver kun behandling i særlige situationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ferierejsen kan være en risiko

En af de særlige situationer er ferierejsen, hvis man tager sit kæledyr med ned i Europa. Her kan man komme til steder, hvor hunde introduceres for parasitter, der kan gøre dem rigtig syge og i værste fald slå dem ihjel. Derfor vil dyrlægen ofte anbefale ormebehandling, for eksempel under og efter rejsen.

Der er flere vigtige grunde til at forebygge udbredelsen af orm - ud over at sikre kæledyrets egen sundhed. Behandlingen beskytter også mod, at andre hunde og katte smittes, samt at orme og parasitter kan overføres til mennesker og gøre os syge.

Smitte i hverdagen?

Når katte færdes ude, bringer deres jagtinstinkt dem ofte i nærkontakt med blandt andet fugle, gnavere og snegle. Derfor har op mod 50 procent af alle udekatte orm, og det kan være svært at opdage, hvis de ikke går på deres bakke indendørs.

Udbredelsen af orm hos voksne hunde ligger på mindre end 10 procent. Her stiger risikoen ved luftning på populære steder som i parker og lignende, hvor mange hunde færdes, samt når man mødes til hundetræning, agility m.v.

Hvalpe kan fødes med orm og både hvalpe og killinger kan få orm via modermælken. Derfor bør behandlingen gives tidligt i livet og så længe de får mælk.