Abonnementsartikel

Danmarksmesterskaberne i hø - opfundet af Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening tilbage i 2011 - genopstår efter to års pause på Landsskuet i Herning i år.

I 2011 arrangerede Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening for første gang Danmarksmesterskaberne i hø. Første gang i København og i de efterfølgende tre år henholdsvis i Herning og Aarhus. Efter to års dvale genopstår konkurrencen i år på Landsskuet i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et dommerpanel, bestående af blandt andet Frank Erichsen, bonderøv, Per Kølster, brygmester, Thorsten Wetche, økologisk mælkeproducent, og Thorkild Nissen, hø-ekspert, udvælger seks partier hø til finalen. Herefter er det overdommerne - får og køer - der æder sig frem til Danmarks bedste hø. Finalen begynder lørdag kl. 13.00 i Store Ring.

To discipliner i konkurrencen

Hømesterskaberne afgøres i to discipliner. Marktørret hø og ladetørret hø. At tørre høet perfekt på marken er en kunst i sig selv. Derfor er konkurrencen om at lave Danmarks bedste hø delt op i to, så det marktørrede hø og hø, som er færdigtørret i lade, bedømmes hver for sig. I finalen er det fårene, der skal gumle sig frem til det bedste marktørrede hø, mens køerne afgør den ladetørrede kategori.

Præmierne er en middag for to på restaurant Bæst, økologisk hø-øl fra Herslev Bryghus og hø-ost fra Naturmælk.

De regerende mestre; Mads Lystbæk, Spjald (marktørret) og Peder Nielsen, Lemvig (ladetørret), stiller begge op i årets konkurrence for at forsvare deres titler.

- Jeg er ikke færdig med at tage første slæt endnu, så det er for tidligt at sige noget om kvalitet og vinderchancer. Der er meget held, vind og vejr i det, og så skal man ramme noget hø, som både tobenede og firbenede synes om. Og de har ikke helt samme præferencer, siger Peder Nielsen med et glimt i øjet om egne chancer ved årets DM i hø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencehø gælder som indgangsbillet

Alle landmænd - økologiske og ikke-økologiske - kan deltage i konkurrencen. Man tilmelder sig via okologi.dk/landsskuet2017 og kan enten indsende sit konkurrencehø (fem kilo) senest den 26. juni til Økologisk Landsforening, Silkeborgvej 260, 8230 Aabyhøj, eller medbringe sit hø til Landsskuet, hvor det frem til lørdag den 1. juli kl. 9.30 gælder som indgangsbillet.

Lær at slå med le

På Økologisk Landsforenings stand kan man torsdag og fredag tilmelde sig et kursus i at slå med le og lære at sætte hø i hæs. Og lørdag kan man høre Frank Erichsen fortælle om, hvordan man høster og tørrer løv-hø til sine kæledyr, dufte til konkurrencehøet og gætte med på vinderen.